Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Теменужка Петкова: Оптимист съм за реализацията на АЕЦ „Белене“

Парите

Теменужка Петкова: Оптимист съм за реализацията на АЕЦ „Белене“

Снимка:

Този проект е важен не само за България, но и за целия регион, заяви министърът на енергетиката

Оптимист съм за реализирането на проекта АЕЦ „Белене“. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Провежда се процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС, целта беше да стигне максимално широк кръг заинтересувани лица. Да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион“, заяви още енергийният министър.

От 1 октомври са в сила промени в наредбата за топлоснабдяването. По думите на Петкова са направени съществени промени.

„Определени са конкретни срокове, свързани с ангажиментите на фирмите за топлинно счетоводство. На първо място - да извършват отчетите, те трябва да бъдат готови до 10 юли. До 15 юли те трябва да представят изравнителните сметки и до 31 август е срокът за обжалване на съответните сметки, ако хората смятат, че има определени проблеми“, обясни Петкова.

Министърът допълни, че в наредбата се дава възможност етажната собственост сама да определи размера ѝ - между 20% и 40%.

Тя каза още, че българските граждани трябва да са спокойни, че газ ще има, а през юни са реализирани и първите доставки на втечнен газ от Съединените щати. От 1 декември ще може да заработи Българската борса за търговия с природен газ, което по думите ѝ е важна крачка за либерализацията на цената.

„Либерализацията на цената на природния газ е основно наше задължение като държава членка на ЕС. Либерализацията означава конкуренция. Това означава по-добри цени и по-добри условия“, посочи тя.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още