Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Твърдението, че ЕК „ни е отпуснала 812 млн. евро“, е по-скоро проява на нездрав ентусиазъм

Парите

Твърдението, че ЕК „ни е отпуснала 812 млн. евро“, е по-скоро проява на нездрав ентусиазъм

Снимка:

Звучи обнадеждаващо, но за съжаление не е съвсем вярно

От блога на вицепремиера Томислав Дончев

Без да искам да влизам в ролята на лошия вестител, следва да направя някои уточнения, относно новината, че Европейската комисия „ни е отпуснала 812 млн. евро за борба с COVID 19. Да, ЕК ще ни помогне, но размерът на финансирането ще бъде значително по-малък от 812 млн. евро.

В рамките на целия програмен период 2014-2020 г., Европейската комисия ежегодно осигурява на държавите членки авансови средства в определен размер за предварително финансиране на проекти и програми. Практически този ресурс е необходим само в началото на програмния период, при който проектите се планират и стартира тяхната реализация. С напредването на изпълнението на програмите, необходимостта от авансов ресурс отпада, тъй като плащанията от страна на Комисията за вече изпълнени дейности и мерки са на регулярна база.

В тази връзка: налице е неизразходвано предварително финансиране за 2019 г., което е дължимо за възстановяване на ЕК през 2020 г. Същото за България се оценява на 122 млн. евро (около 240 млн.лв.).

Същността на предложението на Европейската комисия е, че тя няма да изисква от ДЧ възстановяване на средствата от неизползваното предварително финансиране. С тези средства се осигурява ликвидност на ДЧ и следва  да се използват за покриване на националното съфинансиране (15%), което съответства на средства от ЕС по текущите национални оперативни програми  в размер на 690 млн. евро (85%). От една страна се намалява натискът върху националния бюджет за осигуряване на национално съфинансиране, а от друга се акумулира пакет от 812 млн. евро, който да ускори изпълнението на текущите програми. В случая не става дума за „свежи“ пари и/или допълнителни средства от ЕС за държавите членки, а за мобилизиране на съществуващ ресурс по националните оперативни програми.

Съгласно разпространената информация, ЕК констатира, че България разполага с ресурс от средствата си по програмите в размер на 546 млн. евро (вкл. с националното съфинансиране), за които все още не са сключени договори с бенефициенти. Тези недоговорени средства от националните пакети, разкриват възможност да бъдат препрограмирани и да бъдат пренасочени средства за мерки за борба със заразата.

Това вече се прави. Допълнителните възнаграждения на лекари и друг медицински персонал ще бъдат осигурени от ОПРЧР, сега работим закупуването на медицинска апаратура и защитни средства да бъде покрито от ОПРР.

За информация: Неизразходвано предварително финансиране за Полша – 1 125 млн. евро; Испания – 1 161 млн. евро; Италия – 853 млн. евро; Чехия – 294 млн. евро.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още