Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Упоритата Нинова: Пусна КЗП и зам.-министър да кажат, че хлябът е 20% по-евтин

Парите

Упоритата Нинова: Пусна КЗП и зам.-министър да кажат, че хлябът е 20% по-евтин

Упоритата Нинова: Пусна КЗП и зам.-министър да кажат, че хлябът е 20% по-евтин - Tribune.bg

Това не е промоция в ЛИДЛ, твърдят МИ

Въпреки че намаленото ДДС беше обнародвано днес, според МИ купуваме евтин хляб от 3 дни

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди на Комисията за защита на потребителите да извърши проверки на цената на хляба в цялата страна. От 02.07. до 05.07 са направени над 100 проверки в над 30 града в различни по големина магазини. От протоколите на КЗП става ясно, че част от търговските вериги са намалили цените с 20 % на всички видове хляб във всички градове, в които имат магазини. Това не се дължи на промоция, тъй като такава се прави само на определена стока за по няколко дни. Сегашното намаление е за целия асортимент и то трайно.

 Това се казва в съобщение на Министерство на икономиката.

Резултатите от проверките показвал, че в някои по-малки хранителни магазини цените са близки или дори по-ниски от тези във веригите. Например в хранителен магазин във Враца бял хляб от 700 г се продава за 1.40 лв., типов хляб от 700 г за 1.30 лв. В Монтана в малък магазин бял хляб 700 г струва 1.60 лв., а хляб „Добруджа“ 1.50 лв.

„Очевидно премахването на ДДС на хляба започва да дава резултат. Всички опити тази мярка да бъде оспорвана или злонамерено тълкувана като промоция се провалиха. Няма как стотици магазини в цялата страна да обявят едновременно промоция на всички видове хляб с едно и също намаление. За нас инфлацията, цените, доходите и компенсаторните мерки с грижа за хората, си остават задача номер едно“, заяви вицепремиерът Нинова.

„Не е вярно, че по-ниските цени на хляба, които забелязахме още на 1 юли, са в резултат на промоции. Те са изпреварващ ход на търговци в изпълнение на въвеждането на нулев ДДС върху хляба, за което трябва да бъдат похвалени“, заяви и заместникът ѝ Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че законът за актуализацията на бюджета за 2022 година, в който е и мярката с 0% ДДС върху хляба, бе приет в петък, на първи юли. Очаква се законът да бъде публикуван днес в Държавен вестник, а мерките да влязат в сила след три дни.

Маргаритов разясни, че екипите на Министерството на икономиката и индустрията и на Комисията за защита на потребителите са забелязали още на 1 юли, че големите търговски вериги намаляват цената на хляба с 20% или близо до 20-те процента, а периодът на намалението е един месец напред.

„Това е изключително важно, защото се чуха гласове, че видите ли това са обикновени промоции, на които ние регулярно сме свидетели “, каза Маргаритов.

Той беше категоричен, че това не отговаря на истината, защото промоциите в магазините, особено тези на хранителни продукти, са с много по-малък срок на действие. „Тоест имаме много ясни отличителни черти, че това представлява наистина джентълменско коректно изпълнение на ангажимента от страна на търговци“, каза зам.-министърът.

Той съобщи и че намаление на цените вече се вижда и в по-големи вериги в други градове.

„В протоколите от проверките на Комисията за защита на потребителите, които започнаха още веднага, се вижда много ясно, че например в супермаркет във Варна, голяма търговска верига, всички видове хляб са описани със стари и нови цени, а накрая има констатация – всички хлебни продукти са намалени с 20 процента с обявен период на намаление от 1 юли до 29 юли. Подобно е положението и в друга голяма верига, където периодът е същият. И това всъщност ни казва, че има изпреварващ ход на тези търговци, за което те трябва да бъдат похвалени, защото това представлява изпълнение на тяхното джентълменско споразумение, че при приемането на мярката от законодателя, хлябът ще поевтинее с 20 процента. Това беше анонсирано и от Националния браншови съюз на хлебари и сладкари и ние виждаме, че се случва, дори и преди влизането на мерките в сила“, каза още Маргаритов.

Той съобщи, че Комисията за защита на потребителите не спира да извършва проверки. Те вече са обхванали 25 града, проверяват се и по-малките обекти. Маргаритов беше категоричен и че когато мерките влязат в сила, това автоматично би трябвало да означава понижаване на цената на хляба навсякъде.

Проверките на КЗП по прилагане на мерките ще продължат.

Зам.-министър Маргаритов коментира и цените на хранителните стоки. Той съобщи, че по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища за последните два месеца има намаление на индекса на цените с над 9.5 пункта. Маргаритов съобщи и че се наблюдава поевтиняване с около 10 процента на някои плодове и зеленчуци.  „Това се дължи и на сезонни особености, но показва, че тенденцията е добра. Няма риск от продоволствена криза и в близко бъдеще не се очаква да има съществено повишаване на цените“, беше категоричен той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети