Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Валентин Николов: В региона се търси електрическа енергия, независимо от цената ѝ

Парите

Валентин Николов: В региона се търси електрическа енергия, независимо от цената ѝ

Снимка:

„Пазарът зависи от търсенето, а в момента в региона се търси енергия, независимо от цената, което създава голям проблем и в България“, коментира за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг/БЕХ/. Той е категоричен, че не вижда тенденция цените на електрическата енергия да вървят надолу.

„Няма никакво значение каква е цената на електрическата енергия, която вкарваш като ликвидност на пазара, при условие, че тя е много по-висока дори от най-скъпата енергия. В момента цените се движат от 130 евро и стигат до 190 евро на МВч, обясни Николов. Според него смяната на ръководствата на енергийните дружества няма да помогнат на ситуацията.

„Трябва да се търси вариант, така че да се налее ликвидност, защото България в момента изнася от порядъка на 2000 МВч електрическа енергия, с която покриваме дефицита на целия район. По някакъв начин трябва да включим още мощности, които притежаваме или да са в готовност, така че да не се получи по-голям дефицит в региона, за да се повиши цената на електрическата енергия“, посочи шефът на БЕХ. Той уточни, че има два блока в държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, които са след ремонт и ще могат да бъдат включени, за да компенсират частично електрическата енергия, която ще бъде загубена като ликвидност на българския пазар. Николов съобщи още, че от „Топлофикация-София“ не са успели да си платят старите задължения, за които „Булгаргаз“ е завел дело.

„В момента събират пари, за да платят на „Булгаргаз“, но „Топлофикация-София“ очаква загуба от порядъка на 64 милиона и нагоре, което ще рефлектира върху „Булгаргаз“ и върху БЕХ. ... Влизаме в един омагьосан кръг, където продуктът ще поскъпне и потребителите ще са недоволни. БЕХ ще обере разликите в цените“, коментира Николов. Той съобщи, че „Топлофикация-София“ е поискала от КЕВР преразглеждане на цената на парното.  


Топ новини

виж още

Актуална тема