Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ваня Григорова: Възможен е спад в производството и увеличение на безработицата

Парите

Ваня Григорова: Възможен е спад в производството и увеличение на безработицата

Ваня Григорова: Възможен е спад в производството и увеличение на безработицата - Tribune.bg
Снимка:

„Инфлацията в България е два пъти по-висока спрямо средната в Европа. Страната ни обаче не е на първо място по този показател. На челна позиция за Балтийските държави“, това коментира пред Нова тв икономистът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

„Хората с по-ниски доходи усещат много по-тежко инфлацията, която по последни данни е 17,3 процента. Тези, които са с по-високи доходи, не изхарчват всичко за потребление през месеца, а по-скоро заделят, затова и при тях инфлационният натиск не се усеща толкова силно“, коментира тя въпроса докога ще продължат да се обезценяват доходите ни на фона на рекордната от 24 години инфлация. 

По думите ѝ повишаването на цените на транспорта е един от знаците, че може да се очаква рецесия. При нея производството намалява, а се увеличава безработицата. Тя посочи, че рецесия може да дойде и от допълнителни мерки за ограничаване на разходите.

„Към момента не може да се говори за подобно нещо. Такъв е случаят обаче със САЩ. По традиция, когато обаче големите икономики започнат да усещат рецесия, това е знак, че това ще се прехвърли и към по-малките и свързани с тях икономики“, подчерта Григорова.

„Цената на парното скача с 30%, но тя е регулирана. Може да има корекция през януари“, коментира още тя.

Григорова заяви, че синдикатите вече са посочили, че минималната работна заплата трябва да се увеличи. Коментарът ѝ идва по повод статистиката, че у нас заплащането е най-ниско в ЕС.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати