Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Васил Велев обяви за драстичен спад при завършващите средно образование

Парите

Васил Велев обяви за драстичен спад при завършващите средно образование

Васил Велев обяви за драстичен спад при завършващите средно образование - Tribune.bg
Снимка:

„Бизнесът не е представен политически, на практика няма десни партии. Тези, които се наричат десни, са леви и ултралеви. Нормалните партии в Европа ги наричат крайно десни, а те са център. Европейският модел на индустриални отношения е тристранен диалог – избраните от хората да управляват водят диалог с бизнеса и синдикатите. Този диалог не съществува от дълго време. Проблемът е, че ЕС потъва, а ние от нашите управници очакваме позиция в Брюксел”, заяви коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Преди това той коментира ситуацията в България. „Няма как да се развива една икономика добре при пълен отказ на всички системи. Ние сме в такава ситуация”, каза Велев.

„Да започнем с образованието – завършващите средно образование за тези 4-5 години са намалели с 20%. Половината родени преди 18 години вече не завършват. Завършващите с професионално образование са намалели с една трета. Във висшето образование качеството е отвратително ниско. И на входа е отвратително ниско. На всеки завършил средно образование има по 2 места в университетите”, коментира Велев.

„В здравеопазването се изливат маса пари. Хората стават все по-болни, а икономическите агенти в здравеопазването все по-богати”, коментира Велев.

„Пенсионната система всеки ден ражда сив сектор. С това неудачно вдигане и развързване на връзката между осигурителен принос и получаване на пенсия. Социалната система е пробита – там изобилстват кражби от болнични, инвалидни пенсии, от н.н. френска безработица. Ситуацията всеки изминал ден се влошава. Хората намаляват, администрацията расте. Ние сме страната с най-скъпа електроенергия от началото на юли. Ще строим нови блокове в АЕЦ „Козлодуй”, половината съществуващи не работят. Същото важи и за ПАВЕЦ. Системите са пред разпад.

Преработващата промишленост е на двуцифрен минус. Това е ситуацията. И спадът продължава”, заяви Васил Велев.

Имаме сектори в преработващата промишленост с 20-30-40% спад, а нямаме мерки срещу това, допълни той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Васил Велев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати