Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Василев не очаква фалити на бизнеса, бюджетът ще е в парламента до февруари

Парите

Василев не очаква фалити на бизнеса, бюджетът ще е в парламента до февруари

Василев не очаква фалити на бизнеса, бюджетът ще е в парламента до февруари - Tribune.bg

„Не очакваме вълна от фалити. Това с вълната от фалити го чувахме на няколко пъти през изминалата година. Не се случи и не мисля, че ще се случи и тази пролет". Това каза на брифинг зам. министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. На него той представи финансовите и фискалните резултати за изминалата 2021 г. и прогноза за финансовата 2022 г.

„Разходната част на бюджета тази година беше вдигната 2 пъти. На последното заседание на Министерски съвет бяха направени няколко преструктурирания - най-вече в енергийни помощи. Направили сме справка и за разходната част на бюджета. Очакваме до края на януари бюджета за следващата година да бъде внесен в НС", заяви Василев.  Финансовият министър посъветва фирмите да работят събота и неделя, когато цените на тока са по-ниски. Според него в тази ситуация трябвало да има адаптация.

Според него практиката с решение на МС да се преразпределят непрозрачни пари не е добра и трябва да бъде силно ограничена.

„Вървят разговори с Европейската комисия във връзка с Плана за възстановяване. Бяха уточнени позициите по глава Енергетика, където има най-сериозна нужда от допъплителна работа. Очакваме в средата на януари да имаме версия, която работи и за Брюксел, и за българската енергетика", каза още Василев.

По думите му в момента правителството прави безпрецедентна програма за енергийно подпомагане за малкия и среден бизнес, общата стойност на която е над 1.5. млрд. лв.

Във връзка с високите цени на природния газ и евентуални компенсации за небитовите потребители, министърът допълни, че такива не се обсъждат на този етап.

„Помощ ще има обаче за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ", обясни Василев.

Запитан дали Румен Спецов ще остане шеф на НАП и предвид историята с фирмата му това не е демотивиращо за служителите, финансовият министър, който още по времето на първия кабинет на Радев назначи Спецов на поста го защити и този път. По думите на Василев нямало причина Спецов да бъде освобождаван, дори напротив, вършел си работата отлично.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати