Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Велев алармира: Няма осигурени количества газ, икономиката ще спре и ни чака тежка зима

Парите

Велев алармира: Няма осигурени количества газ, икономиката ще спре и ни чака тежка зима

Велев алармира: Няма осигурени количества газ, икономиката ще спре и ни чака тежка зима - Tribune.bg
Снимка:

„Имаме договор с най-големия доставчик на газ ("Газпром"), а цените са с 30% по-ниски от тези на другите, но контрактът не се изпълнява. Лъжа беше, че ще се оскъпи при превалутиране. Обясненията бяха несвързани и за наивници", заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ вече каза, че няма осигурени количества газ за следващите месеци – няма нищо осигурено за октомври, ноември и декември. За август имаме косвени доказателства, че също не е осигурен газ, тъй като няма прогнозна цена за август“, допълни Велев пред Нова нюз.  

Той алармира, че заради липсата на газ много предприятия у нас ще спрат работа, тъй като няма с какво да го заменят.

„Много предприятия ще спрат без газ, не могат да го заменят с нищо. Става дума за индустриите, в които служи за суровина - стъкларската индустрия ще спре завинаги. Където газът се ползва за оборудване, а също и в металургията, не може да бъде заменен. Ситуацията може да доведе до спиране на икономиката", предупреди той.

По думите му комуникацията с Министерството на енергетиката „върви трудно“ в последно време, тъй като от ведомството дали от незнание или предумишлено, „им сервират откровени лъжи и фалшиви данни“, но не пожела да навлезе в конкретика.

„Поискахме среща с коалиционния съвет, защото ситуацията наистина е обезпокоителна. Не се минират просто възможностите за растеж на икономиката, но има опасност тя изобщо да спре“, допълни Велев.

Председателят на АИКБ изказа съмнение, че доставките на газ от Азербайджан ще бъдат достатъчни, за да покрият нуждите на бизнеса.

„Данните, които имаме от официални източници, сочат, че в самия Азербайджан има дефицит от 1,2 млрд. куб. м газ, т.е. той внася, за да може да си изпълни договорите. Така че сме скептични, че проблемите ще се решат с азерския газ“, коментира той.

„Имаме договор с най-големия доставчик на газ, а цените са с 30% по-ниски от тези на другите, но контрактът не се изпълнява. Лъжа беше, че ще се оскъпи плащането при превалутиране. Обясненията бяха несвързани и за наивници", обясни Велев. Той допълни, че всъщност "Газпром" ще доставя газ на Европа още няколко години.

Васил Велев прогнозира също така, че ни очаква „много тежка зима“.

Зимата ще е много тежка, защото азерският газ покрива около 1/3 от потребностите. Той няма да стигне само за „Топлофикация-София“, пък какво остава за останалите топлофикации и бизнеси, отбеляза Велев.

В заключение председателят на АИКБ посочи, че газ трябва да има и да е на добра цена, без значение откъде идва. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети