Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. За 2019 г. България получава над 4.4 млрд. лв. европейски средства

Парите

За 2019 г. България получава над 4.4 млрд. лв. европейски средства

За 2019 г. България получава над 4.4 млрд. лв. европейски средства - Tribune.bg
Снимка:

Новината съобщи евродепутатът Андрей Новаков

През следващата година страната ни ще получи над 4.4 млрд. лв. европейски средства. Това съобщи евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, след като Европейският парламент и Съветът се споразумяха по бюджет 2019 на ЕС.

„Броени часове преди да изтече времето за преговори двете институции си стиснаха ръцете върху бюджет в размер на почти 166 млрд. евро. За поредна година България е сред държавите, получаващи най-много спрямо вноската си. За 2019г. очакваме междинни плащания в размер на 4.47 млрд. лв. европейски средства за кохезионна политика и за земеделие“, заяви Новаков след края на преговорите. 

„В резултат на бюджет 2019 на ЕС страната ни очаква да получи 1.5 млрд. лв. за инфраструктура, както и над 1.5 млрд. лв. директни плащания за фермерите. Само за периода 2014-2018г. страната ни е получила над 6.8 млрд. лв. директни плащания към фермерите, а за периода 2019-2020г. очакваме още над 3 млрд. лв.“, допълни българският евродепутат.

Очакваните междинни плащания по Програмата за развитие на селските райони ще възлязат на над 1 млрд. лв., а очакваните средства по Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост ще достигнат допълнителни  342 млн. лв. 

Преговорите по бюджет 2019 на Съюза бяха в застой до днес, след като помирителните срещи през ноември приключиха без резултат. Процедурата доведе до втори проект на бюджет от страна на Европейската комисия (ЕК), а липсата на споразумение по-рано днес щеше да доведе до забавяне с месеци на директните плащания за фермерите и невъзможност за осигуряването на 400 хил. гранта по програма „Еразъм+".


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати