Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Заради решение на Асен Василев: България заплашена да плати близо 1 милиард долара на Русия за газ

Парите

Заради решение на Асен Василев: България заплашена да плати близо 1 милиард долара на Русия за газ

Заради решение на Асен Василев: България заплашена да плати близо 1 милиард долара на Русия за газ - Tribune.bg
Снимка:

Страната ни е заплашена да плати близо 1 милиард долара на Русия заради решението на Асен Василев да прекрати доставките на газ от „Газпром“. Финансовият министър в оставка и премиерът в оставка Кирил Петков обявиха, че спират доставките на руски газ, защото не приемат условието да плащат в рубли.

Според отлично осведомени източници на Tribune.bg в момента страната ни плаща 80% от заявения руски газ, който обаче не ползваме, както е по договор. Това е именно клаузата „take or pay" - взимаш или плащаш. За това предупреди по-рано и председателят на АИКБ Васил Велев.

Васил Велев: В договора с Газпром има клауза вземи или плати - ще платим това, което не сме взели

Според експерти страната ни ще отиде на арбитраж при дело с Русия, което трудно бихме спечелили предвид, че решението за спиране на доставките е взето от България, а руската страна ще настоява за форсмажорни обстоятелства, защото Европа има претенции да не плаща в рубли.

Специалистите са на мнение, че по предварителни разчети едно такова дело ще струва на страната ни 600 милиона долара с лихвите сумата може да нарасне на над 1 милиард долара. Сметката вероятно ще бъде платена, без да сме ползвали в същото време руската газ. 

От друга страна е азерския газ, който сме длъжни за платим 100% от това което сме заявили, без значение дали го ползваме. 


Етикети руски газ
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети