Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Васил Велев: В договора с „Газпром“ има клауза „вземи или плати“ - ще платим това, което не сме взели

Общество

Васил Велев: В договора с „Газпром“ има клауза „вземи или плати“ - ще платим това, което не сме взели

Васил Велев: В договора с Газпром има клауза вземи или плати - ще платим това, което не сме взели - Tribune.bg
Снимка:

Той прогнозира нов скок на синьото гориво, като цената може да достигне 250 лв.

Премиерът Кирил Петков заминава за Азербайджан да преговаря за по-големи доставки на газ. „Балансът, който ни е предоставен от Българската газова асоциация, показва, че Азербайджан има дефицит от 1,2 млрд. куб. м газ, като се има предвид добива, собственото потребление и договорите за експорт. Което означава, че самият Азербайджан внася газ, за да изпълни договорите си за износ. Дали може да внесе още? По-скоро не може и трябва да се търси размяна на газ от Туркменистан, например“. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че дългосрочната и средна цена на газа е била 40 лв., 142 лв. е била през април, през май - 162, а за текущия месец е 186 лв.

„Ние държим да има газ на конкурентна цена, да го намерят където искат. Но той може да бъде намерен там, където го има. Ако не получаваме това, което сме заявили, има клауза в договора с „Газпром“ – „вземи или плати“. Ние не стига, че не сме го получили, че сме купили по-скъп газ, но накрая ще платим и това, което не сме получили“, каза Велев.

Той припомни, че на 10 юли трябвало да има прогнозна цена за август. По думите му липсата на такава е „ясен знак, че няма нужните количества“.

„Около 250 лв. вероятно ще бъде цената за следващия месец. Ще имаме нов, огромен скок в цената, а сега е лято, когато цените са най-ниски“, подчерта Велев.

Той коментира и искането на ЕК страните членки да намалят с 15% потреблението на газ.

„Ние няма какво да изгасим и да задържим същото производство. Трябва да ограничим производството или да затворим. ЕК може би ще вземе решение температурата на топене на стоманата да падне на 1000 градуса, вместо на 1500. Ако има газ за зимата, ще е скъп, това ще доведе до много скъпо парно. Хем ще е студено, защото няма да е достатъчно, хем ще е в пъти по-скъпо. Ако няма достатъчно газ, той ще бъде спрян първо за бизнеса“, категоричен  е председателят на АИКБ.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати