Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Зайкова: Шегувате се, че животът ни ще стане по-лек с новата актуализация на бюджета

Парите

Зайкова: Шегувате се, че животът ни ще стане по-лек с новата актуализация на бюджета

Зайкова: Шегувате се, че животът ни ще стане по-лек с новата актуализация на бюджета - Tribune.bg
Снимка:

„Вие казахте една шега, че животът ни с новата актуализация на бюджета ще стане по-лек. Малко се шегувате“ – с тези думи се обърна финансовият експерт Мика Зайкова към водещата на предаването „Тази събота“ Жени Марчева.

„Ние сме страната с най-енергоемкото и най-ресурсно производство. Икономиката ни е такава, а освен с фискални мерки, инфлацията се бори с инвестиции в нови технологии, с добра добавена стойност“, коментира Зайкова.

Според нея икономическите мерки на правителството не са нито антиинфлационни, нито антикризисни, а освен това са и много закъснели. По думите ѝ единствената истинска мярка е увеличаването на прага за регистрация по ДДС, която обаче ще влезе в сила чак от 1 януари 2023 г. Зайкова е на мнение, че държавата трябва да помогне на бизнеса като например няма данък върху реинвестираната печалба в нови технологии. „Не е необходимо да вдигаме доходите административно. Ние трябва да помогнем на бизнеса, за да може той сам да вдигне доходите“, каза тя.

„За да можем да изпълним тези мерки, които няма да ни помогнат за инфлацията, де факто в бюджета има само допънително в приходите  573 милиона, останалият 1 милиард ще разчитаме на европейските програми. Това, което каза вицепремиера Василев не е вярно. Не са равни ръста на приходите и разходите”, подчерта финансиста.

„Стандарт енд Пуърс, МВФ, Световната банка и Европейската банка не могат да прогнозират икономически ръст, но Асен Василев може”, заключи Зайкова като се усъмни в голямото увеличение на приходите, които той залага в актуализацията на бюджета за тази година.

Зайкова и  икономическият експерт и депутат от „Демократична България” Георги Ганев коментираха и темата с вдигането до 10 млрд. лева на лимита за тегленето на нов държавния дълг. Според Ганев това е добър ход, защото лихвите ще са нулеви

„Ако държавата тегли кредити догодина, те ще струват повече”, изтъкна Ганев. Зайкова се съгласи, че е по-добре да се изтегли сега заем.

Асен Василев: Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета


Топ новини

виж още
Актуална тема