Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „24 часа“: Десни за цвят ще правят Мая по-малко червена, а Корнелия май ще я преглътне на 1.IХ. за кмет

Политика

„24 часа“: Десни за цвят ще правят Мая по-малко червена, а Корнелия май ще я преглътне на 1.IХ. за кмет

24 часа: Десни за цвят ще правят Мая по-малко червена, а Корнелия май ще я преглътне на 1.IХ. за кмет - Tribune.bg
Снимка:

Източник: 24 часа

Корнелия Нинова е на път да превъзмогне личната си омраза към Мая Манолова и страха, че тя ще я измести от върха на БСП. Преди дни лидерката публично обяви, че чака омбудсманът да реши иска ли да е кмет на София. А самата Манолова призна, че може да се кандидатира за кмет на столицата, ако я „вбесят докрай”.

Неуспехът на европейските избори и изтощителната война със Сергей Станишев сякаш са направили по-компромисна Корнелия Нинова. Тя дори обещава да се съобрази с номинациите на градската организация. Още отсега е ясно, че столичните социалисти ще посочат Мая Манолова, която е и първа сред номинациите на червените структури.

Младият лидер на БСП в София Калоян Паргов отдавна подготвя този вариант. В началото дискретно, през последните седмици все по-видимо се опитвал да събере враждуващите в БСП около тази идея. Паргов е правил неофициални срещи, твърдят на „Позитано”, в които освен Мая участвала и Весела Лечева. Шампионката по стрелба е кума на Мая Манолова и Ангел Найденов, но е и новият верен човек на Корнелия Нинова след ремонта на Изпълнителното бюро.

Ако Корнелия преглътне Мая, това ще направи по-силен още един човек в БСП - Калоян Паргов. Той е от младия соцотбор, но умее да отстоява позицията си пред Нинова. Затова прогнозата на тайните симпатизанти на Мая на „Позитано” е, че на 1 септември Корнелия ще ѝ подаде ръка.

Въпросът е дали Мая публично ще я приеме, защото голямата мечта на омбудсмана била да играе самостоятелно. Дори изнервила Слави Трифонов със самочувствието, че може да победи Йорданка Фандъкова и без негов инициативен комитет. Което пък дава основание на някои да прогнозират, че изчаквайки, Манолова може да прегори като силна номинация.

Един социолог, който анализира партийните мечти и реалности в София от 20 години насам, вероятно е притеснил Мая Манолова и разнородните ѝ фенове. Оня ден Юлий Павлов смело обяви, че Фандъкова може да получи нов мандат още на първи тур, но ако има балотаж, ще победи Мая с 59 на 41 процента. Едно от обясненията е, че столицата още няма готовност за ляв кмет.

Ето това обяснява защо някога десните Мария Капон и Арман Бабикян днес според в. „Галерия” коват стратегията на Мая за изборите.

Източници на „24 часа” смятат, че точно Капон, която е лидер на Единната народна партия, а преди като представител на Демократическата партия бе сред първите, които контактуваше с Европейската народна пария (ЕНП), ще опита да пренесе лявата омбудсманка на десния бряг.

Един от сценариите е Капон и също толкова символичната днес партия на Меглена Кунева - ДБГ, да създадат инициативен комитет още в близките седмици.

Лидери и на други бутикови десни партии харесват Мая Манолова за кмет на София и може да я подкрепят по две причини. Първата е, че това може да ги върне в голямата софийска игра. А втората е, че заради многото работа, която отхвърли Манолова на поста, тя на практика е помогнала на голяма част от България.

Ако не лично, всеки българин има познат, чийто казус е бил разрешен благодарение на омбудсмана, разсъждават привържениците на издигането ѝ. Дали е борбата срещу произволи на монополисти, на частните съдебни изпълнители, защитата на работниците от компании, обявени във фалит - да получат дължимите им заплати и обезщетения, или издействане на пенсии за младите миньори навръх Коледа и Нова година - Манолова е при всички. Доста усилия хвърли и с майките на деца със специфични потребности. Няма тема, по която да не вземе отношение. Затова е с най-високия рейтинг в страната.

Какво може лесно да я свърже със София, освен променения вече настоящ адрес на юристката - не в родния Кюстендил, а в елитния софийския квартал „Лозенец”?

Конкретно за столичани Мая Манолова също постигна победа – успя да осъди „Топлофикация” заради отказа на директора да предостави информация за адвокатите и събирачите на дълг, които получават премиите си от парите на абонатите.

Но не бива да се забравя, че в София политическата картина е друга. За 30-те години след промените социалистите кмет не са имали.

А част от избирателите все още свързват Манолова с БСП, независимо че от 4 години тя не е член на партията. Затова за нея е повече от задължително зад гърба ѝ да застанат десни лица. А че тя ще играе с инициативен комитет на гражданите, е вън от съмнение.

Лидери на малки десни партии искат да застанат зад Манолова по пътя към „Московска” 33, мълви се на „Позитано”. “24 часа” провери кои имат такава нагласа.

Докато не е решила, не можем да коментираме, заявяват масово лидерите от бившия Реформаторски блок, голяма част от чиято парламентарна група подкрепи през 2015 г. Манолова за омбудсман.

„Зависи и какви кандидати ще се издигнат вдясно. На този етап отговорът ми е нито да, нито не. На втори тур може би бихме я подкрепили”, отвори вратата председател на една от партиите, които бяха в блока.

В „Да, България!” обаче категорично отхвърляли варианта да застанат зад Манолова. В политическата формация на Христо Иванов са категорични - ще издигнат свой кандидат за столичен кмет.

„Тя няма партиен ход. Ако реши, би било единствено и само през подкрепата на гражданите”, каза пред „24 часа” лидерът на българската ЕНП Мария Капон. И изтъкна, че никога не говори предварително и не би коментирала дали ще подкрепи или не, преди човекът да е решил какво ще прави. „А да играеш за президент или кмет, е много лично решение. Цялата битка е персонална, въвлича и теб, и семейството ти”, напомни тя.

Капон мина през много десни трансформации, а нейният съмишленик Бабикян отдавна е забравил съвместния си проект с десния символ Надежда Михайлова. Преди време „24 часа” установи, че политологът от Варна създава серия от сайтове с фалшиви новини, които громят най-вече ГЕРБ, и трудът му в тази област е адмириран от левите.

Към сценария Мая Манолова да бъде качена на десен батут за първоначално засилване ще бъде прибавен и синдикален гръб. Една митична фигура - Димитър Диманов, се готвела за новия проект на Мая Манолова. Лидерът на синдиката „Промяна” тръгва от „Подкрепа”, работи усилено за свалянето на Жан Виденов, подкрепя СДС и Иван Костов. Винаги има позиция по големите приватизационни сделки и енергийните проекти, но е отстранен от вицепремиера Евгений Бакърджиев заради връзки с БКП. Възкръсва по времето на Симеон Сакскобургготски и в последно време според публикации симпатизира на Слави Трифонов, а на синдикалиста Диманов пък симпатизирал банкерът Цветан Василев.

Очаква се най-силният гръб на Манолова от страна на безпартийното гражданско общество да е Слави Трифонов. Още не е ясно дали той ще продължи телевизионната си кариера в друг ефир, или ще се отдаде на политическа. Самият Трифонов също като Манолова има привърженици и отдясно, и отляво, и от центъра, и сред безпартийните. А повечето наблюдатели вече приемат за напълно предизвестен съюзът между Мая и Слави наесен.

Всъщност това дава и основателно предположение за слуховете, че ще има дясноцентристко включване - комитетът на Манолова - Трифонов. Телевизионерът вече участва активно в една кандидатпрезидентска кампания на Меглена Кунева преди 8 г. и не е изключено това да е мостът между партията ДБГ и омбудсмана.

Най-важното е обаче какво ще реши самата Мая Манолова. Най-близките ѝ са категорични, че тя вече е кандидат за кмет на София и е въпрос на седмици да го огласи публично.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати