Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „24 часа“: Началникът на НСО не издържал с двама шефове: Президентът и съпругата му

Политика

„24 часа“: Началникът на НСО не издържал с двама шефове: Президентът и съпругата му

24 часа: Началникът на НСО не издържал с двама шефове: Президентът и съпругата му - Tribune.bg
Снимка:

Румен Радев отвърна на Бойко Борисов от Шипка, че скандалите ги правело правителството, а не семейството му

Източник: „24 часа“

„Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков не издържа да го ръководят двама шефове - президентът и съпругата му. Липсваше нормален климат на работа“.

Това е лаконичното обяснение на един от висшите офицери в НСО за изненадващата оставка на бившия съветник по военна сигурност на двама държавни глави - Росен Плевнелиев и Румен Радев. С втория президент ген. Дяков дори е личен приятел.

Въпреки това той остана на поста малко повече от година - пое го през март 2018 г., и запази преди дни пълно мълчание за отказа си да ръководи НСО.

Източникът от службата насочва към инцидентите, които са се случили в последните месеци - наказани гардове, катастрофи, сини лампи, дори инцидент с цигари в хотел в Ню Йорк, където важен член на делегацията ни задействал противопожарната аларма и поставил НСО в особено деликатна ситуация.

Мълчанието на държавния глава, който назначава и освобождава началника на НСО, за конкретните причини за раздялата му с ген. Дяков провокира нов скандал между институциите у нас.

В петък премиерът Борисов, запитан за причините за раздялата, предположи, че е заради „огромните скандали в президентската институция”.

Това очевидно не допадна на държавния глава, който 24 часа по-късно от връх Шипка отговори, че „скандалите са в правителството, те са много и унищожителни”.

Според Радев Шипка „не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа”, отсече Радев.

Изявленията на двамата държавни мъже бяха предшествани от среднощни думи на първата дама. Десислава Радева иронизира сайт, който я бе посочил като причина за оставката на шефа на НСО, и обяви себе си за виновна за всички трусове в държавата.

„Приятели споделиха, че днес фактор.бг, оня сайт, обективният, достоверният, собственост на името-на-когото-не-бива-да-се-споменава, излязъл с дописка, че шефът на НСО подал оставка поради натиск от „генерал Деси”. От мен, демек. Очаквам включване и от други подобни - обективни и достоверни сайтове. Хайде да се договорим с фактора и десетките производни нему. Пишете ме отговорна за всичко, с което не сте ок.

И за НАП, и за свинската чума, и за търговския регистър, и за апартаментгейт, и за умиращите от студ старци по селата, и за опустяващите села, и за демографската криза, и за неспиращия поток заминаващи от Терминал 2, и за нефелните закони (имаме си даже закон за медиите). Ако щете и за “Ало, Ваньо”, и за “Ти си го избра”, и за ремонта на “Графа”, и за чалганизираната ни нация (тук нямам предвид музикалните предпочитания).

Накратко, пишете ме отговорна за каквото не ви отърва. Не търсете виновни. Пишете мен! Поздравявам ви с нещо лежерно. Дишайте! Дишайте с пълни дробове! Дано помогне да преодолеете жлъчката, дето дъвчете!”.

През март шофьорът на Радева бе глобен с 30 лв. след проверка, назначена от ген. Дяков. Става дума за случай от ноември м.г., когато в социалните мрежи се появиха кадри как автомобил на НСО, в който се предполага, че е била Радева, е спрян заради каране в насрещното. Инцидентът е станал на ул. „Фритьоф Нансен“ в София, а на видеото се вижда още скандал между полицаи и служители на НСО.

Радева обаче твърди, че не е била в автомобила.

По това време шефът на НСО съобщи, че ползването на специален режим от автомобилите на НСО вече ще бъде изключение, а не практика. През 2018 г. са били регистрирани 28 пътнотранспортни произшествия с автомобили на НСО, а 11 нейни служители са били санкционирани.

Първият скандал между МВР и НСО заради кола на Радева е февруари 2018 г., но с шеф на охраната Ангел Антонов. Тогава патрул на МВР преследва колата, в която пътува Радева, по столичния бул. „България”, тъй като специалният автомобил отказал да спре. Оправданието бе липса на координация между МВР и НСО.

Дяков оглави НСО след оставка на Антонов. Неговият официален мотив бе, че е назначен от правителството за генерален консул на България в Санкт Петербург. Напускането на Антонов обаче бе предшествано от прокурорска проверка дали бившият шеф на НСО не е ловувал в стопанисваното от държавните охранители ловно стопанство „Кричим”, докато се е водел в командировка.

В сряда се разбра, че Данчо Дяков сам е поискал да бъде освободен от поста си. В рапорта си за напускане до Румен Радев и Бойко Борисов той е изтъкнал лични причини за молбата си. Генерал Дяков ще е още седмица на поста. Не е ясно кой е неговият наследник.

В събота президентът Радев бе запитан дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на КПКОНПИ, след като досегашният - Пламен Георгиев, беше изпратен на дипломатическа служба, Радев напомни, че решението за това е изцяло отговорност на министър-председателя.

„Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев”, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ ТОЗИ ГЕйРБАВ ПЕДЕ*РАСТ РАБОТЕШЕ ЗА КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРА "БУДА"☭... РЕДНО БЕШЕ ДА МУ НАБИЯТ ШУТ В ТРЪТКАТА
26.08.2019 16:54 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети