Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „24 часа“: Радев иска от Борисов да направи секретаря му Николай Милков посланик в Париж

Политика

„24 часа“: Радев иска от Борисов да направи секретаря му Николай Милков посланик в Париж

24 часа: Радев иска от Борисов да направи секретаря му Николай Милков посланик в Париж - Tribune.bg
Снимка:

През миналата година президентът забави с повече от 4 месеца съгласуването на новите назначения, отново претендираше за Париж

Нова битка за посланически назначения между правителството и президента Румен Радев започва в разгара на открито обявената от държавния глава война. През тази година предстоят смените на 23-ма посланици във възлови столици, чиито мандати изтичат. А назначението на новите става с решение на Министерския съвет и указ на държавния глава, предава „24 часа“.

Сред назначенията, които могат да бъдат блокирани от президента Радев, са ключови посланици – във Вашингтон, Белград, Анкара, Будапеща, Варшава и Букурещ.

Отново, както и в началото на 2019 г., битката между двете институции ще е за посланическото място в Париж.

През миналата година Радев забави с повече от 4 месеца съгласуването на новите назначения, защото настояваше за столицата на Франция да замине дипломатът Петко Драганов. Правителството пък държеше на тогавашния зам.-министър на външните работи Юрий Щерк. Финално, за да бъде отблокирана процедурата за останалите 30 места, Драганов бе пратен в Южна Корея, а Щерк пое поста в Мароко.

В Париж бе удължен с година мандатът на досегашния посланик Ангел Чолаков.

Румен Радев има нов кандидат за посланическия пост в Париж и вече го е представил пред правителството на Бойко Борисов. Този път държавният глава иска акредитивни писма на президента Макрон да връчи външнополитическият му секретар Николай Милков.

Последният задграничен мандат на Милков бе в Канада и приключи през 2017 г., когато Радев го покани на “Дондуков” 2. Предишният му външнополитически секретар Атанас Кръстин стана посланик на България в Москва по настояване на държавния глава.

Предложението за назначението на Милков е направено от президента Радев, преди във вторник да обяви със специално обръщение, че снема доверието си от третото правителство на Бойко Борисов.

“Тепърва започва големият пакет, изтича мандатът на доста посланици. Ще видим тепърва как ще вървят разговорите с президента Румен Радев. Мястото в Париж ще е част от този голям пакет”, коментира пред медията вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева.

Очакванията на правителството са да има спорове и по посланическото място във Вашингтон. Там в момента е Тихомир Стойчев, който пък бе външнополитически секретар на бившия президент Росен Плевнелиев. Стойчев бе изпратен като посланик в САЩ в самия край на мандата на бившия държавен глава.Засега за Вашингтон нямало предложения нито от страна на правителството, нито от президента Радев.

Смяна трябва да има и в друго ключово посолство - в турската столица Анкара. Там посланик е бившата външна министърка Надежда Нейнски, чийто мандат вече бе удължен за година със заповед на Захариева. Възможно било тя да остане на поста си, защото премиерът Бойко Борисов бил доволен от работата ѝ и добрите отношения, които е реализирала с управлението на президента Реджеп Ердоган.

Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Испания, Португалия, Естония и Финландия пък са страните от ЕС, в които тази година трябва да бъде направена смяна на българските посланици. Подобно на мандата на Тихомир Стойчев във Вашингтон, изтичат мандатите на всички посланици, които, преди да поемат дипломатически мисии, бяха в екипа на президента Росен Плевнелиев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Очакваме ! Всеки момент ген. Радев да даде знак и да приключим с мутрите. Този път завинаги.
07.02.2020 08:05 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати