Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Три парламентарни комисии останаха без председател

Политика

Три парламентарни комисии останаха без председател

Три парламентарни комисии останаха без председател - Tribune.bg
Снимка:

След вчерашните спорове на народните представители свързани с  комисиите в Народното събрание  днес те направиха опит да определят останалите. Три от тях останаха без председател, след като депутатите не можаха да изберат кой ще оглави спортната - Радостин Василев или Халил Летифов. 

Днес от "Продължаваме промяната" предложиха отново бившия министър на спорта Радостин Василев, но той отново не събра нужната подкрепа - от 222 гласували депутати, "за" бяха 87, "против" - 94, а 41 гласуваха "въздържал се". 

ДПС също отново предложиха Халил Летифов за председател, но неговата кандидатура също не бе приета - от 222 гласували, 103 бяха "за", "против" - 62, а 57 се въздържаха от гласуването. Любопитно е, че някой от групата на ПП е гласувал "за" Летифов. 

Депутатите изобщо не излъчиха кандидатури за Комисията по правата на човека и така и тя остана без председател. 

Втората комисия, която предизвика спорове в пленарната зала, беше Комисия по земеделието. Единствената кандидатура беше тази на Иван Христанов от ПП.

Никола Минчев припомни как Христанов е посмял да се бори с корупционния модел в сектора. Самият Христанов обясни, че комисията по земеделие е важен политически орган.

Бившият земеделски министър Иван Иванов изтъкна, че БСП е оглавявала ведомството и тя е носила отговорност за водените политики. Индивидуалните изпълнения не ги поощрявам, сподели той. Кирил Петков потвърди думите на Иванов. Той призова отборът от предишната власт да работи така добре и в комисията по земеделие. Хората нямат дърва, притеснен е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От трибуната Десислава Танева каза, че лабораторията на границата е била сертифицирана на европейски регламент. Всички европейски вериги същевременно имат собствени лаборатории за контрол. Така било недопустимо да се внушава, че потребителите са тровени.

„Нито може да се разбере професионаланата му експертиза във времето, когато управляваше, нито сега виждам за коректна тази кандидатура. Затова моят вот беше отрицателен“, заяви от трибуната след гласуването Десислава Атанасова по адрес на Христанов. 

„В перспективата този един месец ние пак да слушаме филмите, сериозно спонсорирани по всички комуникационни канали, за „Капитан Андреево“, в които има само един верен факт – за една лаборатория, която прави даже не фитосанитарен, а здравен контрол за остатъчни пестициди, всичко останало е една лъжа.

Дори мултинационалните вериги имат собствени лаборатории за достъп на храната във веригите, които предлагат на хората. Това е пример за това как политиците, ако имат амбиция да са държавници, не трябва да минават една граница на лъжата. Всичко останало – тая лаборатория не изследваше домати, как се бяхте наредили с по три касетки някъде си, здравен контрол на 5 продукта – портокали, лимони, нар и пипер – единствения продукт, който има национално производство… Хаосът, който се създаде е безпрецедентен.

И на всичкото отгоре поискахте сами да ви проверят от Комисията. И получихте най-унищожителния доклад. И най-тъжното, сами сте си извикали проверка, която установи хаоса и на всичко каза: „Не, трябва наново да се създава цялата система“, дори не си бяхте измели помещенията и го имате като бележки“, обърна се Танева към „Продължаваме промяната“.

Комисията по правни въпроси ще се ръководи от ГЕРБ, реши парламентът. Неин председател ще е депутатът Радомир Чолаков. Негови заместници ще са представители на ПП, ДПС, "Възраждане" и БСП.

Комисията по конституционни въпроси пък ще е под председателството на Атанас Славов от ДБ. Формацията ще има и втори представеител в тази комисия – Христо Иванов.

В предишния парламент тази комисия работеше под обединено име. 48-ият парламент обаче реши да я раздели на две отделни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети избори 2022
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети