Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 5 скандални разкрития от записа на ПП

Политика

5 скандални разкрития от записа на ПП

5 скандални разкрития от записа на ПП - Tribune.bg
Снимка:

„Промяната“ гледа на властта все едно не се е родила, за да промени статуквото

Няма никакъв спор защо записът от НС на ПП изтече точно в този момент - за да торпилира преговорите за съставяне на редовно правителство, пише в. „Сега“. В този хаос на заден план остана нещо много важно - как ПП си представя управлението на държавата, когато дойде на власт. А там нещата не са никак оптимистични.

1. Имам човек не само в НАП, и не само в КАТ

Може би най-скандалната част от записа е намерението, изразено от бившия и потенциално бъдещ финансов министър Асен Василев, да се направи масова чистка в държавната администрация. При това не само чрез удобно прекрояване на закони и устройствени правилници, а направо чрез погазването им. По същия начин стоят нещата със службите. И там никой не отваря дума за независимост и коренна промяна в работата им. Говори се за овладяването им. За замяна на едни хора с други, за да се прекрати влиянието на президента. За контрол върху МВР и подчинените му структури в името на спечелването на изборите - нещо, което хвърля сянка въобще върху доверието в изборния процес. Кой е професионалист, кой не е - това няма значение. Хората на един трябва да бъдат заменени с хората на друг.

2. Дискретност всякаква тук зарежете

В записа се говори за предварително одобрение от "посолството". Няма евроатлантически и партньорски правила и ценности, които да изискват такова одобрение. Най-вероятно лидерите на ПП излишно си придават важност пред елита на партията, но каквато и да причината за такова говорене - то е грубо, нетактично, извън правилата на елементарната дипломация.

3. И с Дявола ще се съюзим, за да дойдем на власт

Целият запис показва, че ПП няма никакви илюзии, че ще се окаже с врага в едно легло. И ГЕРБ, и номинираната за премиер Мария Габриел, и лидерът Бойко Борисов са описани в най-черни краски, гарнирани с обидни квалификации. Тази част предизвика най-бурно одобрение сред привържениците на ПП. Фактът, че си даваш сметка за бъдещия си партньор, е похвален. Фактът, че планираш как да го преметнеш, за да си правиш каквото поискаш, въпреки предварителните договорки, обаче не говори добре за коалиционната култура.

4. Коалицията си е коалиция, но сиренето е с пари

Още по-големият проблем е, че ПП не показват по-различно отношение и към своите официални коалиционни партньори - Демократична България и ДСБ. Целият разговор е изпълнен с пренебрежителни забележки и обидни оценки към тях.  Съдебната реформа се коментира като някаква прищявка на лидера на ДБ Христо Иванов и се иронизира желанието му да говори дори с ДПС, за да се постигне нужното конституционно мнозинство. Обсъжда се иронично как ДБ и ДСБ провеждат политика само на оцеляване. Как изобщо не е сигурно дали ще са заедно на местните избори.

5. Демокрацията, демокрация, ама гласувайте както се иска

Гласуването на решението за кабинет с ГЕРБ затвърждава убеждението, че толерантността на ръководството на ПП в лицето на Кирил Петков съществува само когато се подкрепя мнението му. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети