Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Адвокатите докладват на ДАНС само, ако клиент им иска съвет как да „пере пари“

Политика

Адвокатите докладват на ДАНС само, ако клиент им иска съвет как да „пере пари“

Адвокатите докладват на ДАНС само, ако клиент им иска съвет как да пере пари - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите окончателно приеха промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

„Адвокатите ще подават сигнал до ДАНС само, ако техен клиент се опита да ги направи съучастници в прането на пари и потърси съвет как да осъществи подобно действие“. Това обясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Днес депутатите окончателно приеха промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с които отпада задължението на адвокатите да докладват пред ДАНС за съмнителни операции или сделки на свои клиенти.

От една страна отпадат задълженията на редица институции, дружества и свободно регулирани професии да следят за мръсни пари и да изпращат уведомление до ДАНС за приетите от тях вътрешни правила за контрол и предотвратяване прането на пари. В закона остава задължението да се приемат вътрешни правила, но те няма да се изпращат за одобрение.

С промените се удовлетворяват и исканията на Висшия адвокатски съвет, че юристите, упражняващите тази свободна професия, не са доносник на службите.

Новите текстове предвиждат декларация за действителни собственици на фирми да подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър.

„Успяхме да удовлетворим всички искания по промените в закона“, посочи и председателят на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност Пламен Нунев.

С преходните разпоредби към закона се правят промени и в други важни закони като Закона за финансирането на тероризма, Закона за Комисията за финансов надзор, Закона за финансовите институции и др., за да се транспонира европейското законодателство.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети