Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: Адвокатите няма да докладват на ДАНС за свои клиенти

Политика

На първо четене: Адвокатите няма да докладват на ДАНС за свои клиенти

На първо четене: Адвокатите няма да докладват на ДАНС за свои клиенти - Tribune.bg
Снимка:

Всяка фирма трябва да идентифицира своя собственик, а акционерните дружества ще подават информация за собствениците

Отпада задължението на адвокатите да докладват пред ДАНС за съмнителни операции или сделки на свои клиенти. Декларация за действителни собственици на фирми пък ще подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър. „Всяка една фирма трябва да идентифицира своя действителен собственик, а акционерните дружества ще подават информация за собствениците“, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Промените са факт, след като Народното събрание гласува на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Измененията бяха внесени от Пламен Нунев, Менда Стоянова, Маноил Манев и Александър Иванов на 23.04.2019 г.

Ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност Пламен Нунев обясни, че основна цел на законопроекта е намаляването на административната тежест на дружествата, чрез отпадане на режима за утвърждаване на вътрешните правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма от дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС.

Със законопроекта се въвежда дефиниция за „имущество“, по този начин ще бъдат определени ясно активите и оценимите права, които се включват в това понятие, като по този начин ще се улесни прилагането на разпоредбите по закона, както от страна посочени в Закона за мерките срещу изпирането на пари задължените субекти, така и от страна на компетентните органи по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Най-очаквани бяха промените, които касаят адвокатите. Защитниците протестираха заради задължението да докладват за клиентите си. Според адвокатите по този начин ще се нарушава адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията. Така се стигна до създаването на работна група, в чийто състав влязоха депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и представители на ДАНС и Висшия адвокатски съвет, а прецизираните текстове бяха внесени от ГЕРБ.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати