Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Александър Ненков: Не обещаваме пет моста на Дунав, а един, но ще го изпълним

Политика

Александър Ненков: Не обещаваме пет моста на Дунав, а един, но ще го изпълним

Александър Ненков: Не обещаваме пет моста на Дунав, а един, но ще го изпълним - Tribune.bg
Снимка:

В следващ мандат на ГЕРБ ще бъде продължена и надградена успешната програма за саниране на жилищни сгради, посочи кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС

„Крайно време е да спрем да се връщаме назад и да започнем да мислим как си представяме България не само след няколко месеца, а и след няколко години. Това означава преодоляване на настоящите кризи и поставяне на по-дългосрочни цели, което е в основата на Плана на ГЕРБ за възстановяване на страната. Ако има някакъв разум и ако политическата класа е узряла, България наистина трябва да има по-дългосрочна визия, да стъпим върху такива програми, такива идеи, които да гарантират, че страната ще се движи устойчиво по своя път. Видяхме, че за една година и половина експеримента, който си направихме и лъкатушенето, доведоха до едно свободно падане, от което разбира се страдат единствено и само българските граждани“. Това заяви пред Tribune кандидатът за народен представител на ГЕРБ-СДС от 23 МИР София Александър Ненков по повод представената в сряда управленска програма на ГЕРБ-СДС, която е озаглавена „България след кризите - план за възстановяване“.

„Вярвам, че и другите политически партии, сериозни партии, не тези, които са написали една страница и половина опорки, ами тези, които наистина милеят за тази страна и имат експертизата, биха допринесли с нещо по всеки един от секторите и ние бихме могли да разговаряме с тях. Това как българските граждани ни определят като електорална подкрепа, ще предопредели накъде ще тръгне страната. Всъщност партиите, които евентуално биха участвали в една коалиция, трябва да стъпят върху сериозен документ, който да бъде ясно представен и артикулиран пред хората, които след време да търсят отговорност, ако част от тези програми не бъдат изпълнени. Това е смисълът на едно управление и затова на четири години има избори, хората да оценяват какво сте свършили, а не празни обещания, разделителни линии и всякакви лоши явления, на които се нагледахме през предходните месеци“, посочи Александър Ненков.

По думите му е жизненоважно да се състави редовно правителство, което да преведе държавата през кризите, завещани от предишното управление на „промяната“.

„Категорично трябва да има редовно правителство. Това вече не подлежи на съмнение. Наложително е! Преди година и половина държавата беше все пак в едно много добро финансово-икономическо състояние, нямаше войни, нямаше такива кризи. Да, имаше ковид криза, което беше предизвикателство за цяла Европа и за целия свят, но сега кризите се натрупаха и задълбочиха. Трябва да редовно правителство, базирано не върху разделителни линии, а върху краткосрочни и дългосрочни приоритети. Това включва преодоляване на кризите, които са в настоящето и път, който да начертае бъдещето на България за следващите години. Затова и този документ, който е над 140 страници именно това гласи – разделяме кризите от бъдещите политики. Давам за пример Еврозоната, където бяхме напреднали много, имаме конкретна дата – 2024 година, когато България трябва да стане пълноправен член. Но с действията си през последните месеци ние показваме на тези, които трябва да ни приемат, че всъщност май не искаме много да влизаме в Еврозоната. А смятам, че това е грешка. Ние трябва да си поставяме такива стратегически цели и в едно бъдещо коалиционно правителство те да бъдат неизменна част от стъпките и действията на това правителство. Нямаме повече време за експерименти“, категоричен е кандидат-депутатът.

Александър Ненков коментира закачката на лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов към проф. Костадин Ангелов във връзка с това, че представената от бившия здравен министър програма в сектор „Здравеопазване“ е много амбициозна. Борисов обърна внимание на проф. Ангелов, че ще изисква от него всяка една точка от тази програма да стане факт.

„Това е един от секторите, който е много труден за реформиране. Има много вътрешни фактори, които спират всяка една реформа. Ние няма как да се лъжем, реформата означава съкращения, ограничения и т.н. Но е факт, че за годините на управление на ГЕРБ се изляха милиарди в българското здравеопазване. Има много подобрения в тази сфера, свързани с модернизацията на болниците, технологичното обновление и т.н. Но има и много какво още да се желае и това трябва да стане с по-широк дебат и консенсус, поне търсене на такъв, със съответните гилдии“, смята Ненков.

Той увери, че в следващ мандат на ГЕРБ ще бъде продължена и надградена успешната програма за саниране на жилищни сгради.

„Това е най-пряката мярка за енергийни спестявания за гражданите, с включване на еднофамилни сгради сред бенефициентите и поставяне на фокус върху възобновяемите източници на енергия. Новата програма ще подобри качеството на живот и ще намали сметките на хиляди семейства“, коментира Ненков и допълни, че най-евтината енергия е спестената енергия.

„Всички ще плащаме и ще замърсяваме природата по-малко, ако направим правилните инвестиции в сгради, бизнес процеси и инфраструктура. Целта ни е не по-малко потребление за сметка на комфорт или производителност, а по-умно потребление с повече спестени ресурси и по-ниски сметки“, подчерта той.

Кандидат-депутатът изрази надежда, че след изборите на 2 октомври ГЕРБ-СДС не просто ще бъде първа политическа сила, а ще успее да застане начело на редовен кабинет, който да реализира заложените в управленската програма цели.

„Искрено се надявам, дори да не е на 100%, но голяма част от мерките, които са залегнали в програмата, да бъдат изпълнени! Това става с воля, с разум, с диалог, със сериозно управление и с хора, които наистина могат да носят отговорност, а не ни занимават с въображаеми обещания и клишета. Ние не говорим празни приказки, а действаме! Не обещаваме пет моста на Дунав, обещаваме един, но знаем, че ще го изпълним. Хората трябва да започнат да отсяват реалното от нереалното, ако искат все пак да не ни управляват популисти, а отговорни хора, които знаят какво правят, имат опита и могат да търсят допирни точки дори с най-големия си опонент“, каза в заключение кандидатът за народен представител на ГЕРБ-СДС от 23 МИР София Александър Ненков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети