Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Симов: Ще излезе ли Радев с позиция кой и кога разреши износ на оръжие за Украйна?

Политика

Симов: Ще излезе ли Радев с позиция кой и кога разреши износ на оръжие за Украйна?

Симов: Ще излезе ли Радев с позиция кой и кога разреши износ на оръжие за Украйна? - Tribune.bg
Снимка:

Изключително обезпокоителна информация се появи днес в руските медии и телеграм-канали, придружена от смущаващи снимки. На тях се вижда как украински самолет товари оръжия и боеприпаси на летището в Бургас само преди два дни. Това написа във Фейсбук профила си Александър Симов от БСП във Фейсбук профила си.

Той задава и няколко въпроса, които по думите му се нуждаят от незабавен отговор:

„1. Вярна ли е информацията в руските медии?

2. Какво точно виждаме на снимките, които са пуснати там?

3. Кой и как е разрешил износът на оръжие за Украйна в противоречие с решението на парламента, което позволява единствено ремонт на военна техника?

4. Ще получим ли обяснение от служебното правителство по темата и конкретни данни за износа на оръжие за Украйна?

5. Ще излезе ли президентът Румен Радев с изявление по този случай, защото ситуация като тази не търпи недомлъвки, непрозрачност и мълчание?”

Александър Симов припомня, че само преди няколко дни президентът Радев се обявил против въвличането на България във войната в Украйна.   

„Смятаме, че той дължи на българските граждани да обясни какво се случва”, посочва още той.

По думите му целият този случай идва на фона на безкрайните атаки срещу БСП от страна на служебния кабинет по време на предизборната кампания, въпреки ясните доказателства, че нито един патрон не е бил изнесен за Украйна по време на предишното правителство.

„Темата обаче беше интригантски насочена към левицата и превърната в инструмент за постоянни манипулации и политически интриги. Сега обаче има конкретна информация, конкретни снимки и мълчанието само ще потвърди усещането за нещо подло, прикрито и задкулисно.

БСП от първия ден е обявила своята позиция. Ние сме на страната на мира. Настояваме за преговори, които да доведат до спиране на огъня. Точно заради това продължаваме да остояваме позицията, че България не трябва в никакъв случай да изнася оръжия за Украйна. Това е наливане на бензин в огъня, начин за продължаване на страданията и боевете.

България не може да бъде в редиците на геополитическите ястреби, които ескалират военните действия и превръщат конфликтът в Украйна във вечно кървяща рана на Европа.

Възнамеряваме още в първите дни от работата на 48-ото Народно събрание до зададем серия от въпроси по тази тема, защото българските граждани заслужават да знаят истината и кой и как злоупотребява с тяхното доверие”, пише още Симов.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати