Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ананиев отговори ще бъде ли задължителна бъдещата ваксина срещу коронавирус

Политика

Ананиев отговори ще бъде ли задължителна бъдещата ваксина срещу коронавирус

Ананиев отговори ще бъде ли задължителна бъдещата ваксина срещу коронавирус - Tribune.bg
Снимка:

Министърът е отговорил на питане на депутатка от „Воля“

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не е отговорил категорично ще бъде ли задължителна ваксината срещу коронавирус, която в момента се разработва в редица страни по света. Това обяви във Фейсбук, депутатката Кръстина Тасков, която е отправила питане към министъра.

Изпратен ѝ е бил писмен отговор, в който се обяснява каква е процедурата по включване на нова ваксина в имунизационния календар.

Таскова публикува въпроса си и изпратеният отговор.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Към днешна дата учени от цял свят интензивно работят по създаването на ваксина срещу коронавируса. Българската академия на науките не прави изключение и също работи по проект за създаването на ваксина, като проектът се финансира от френския институт “Пастьор”, а изработената ваксина ще бъде изцяло български патент.

Наясно съм, че създаването на ваксина е сложен и много дълъг процес, преминаващ през редица лабораторни тестове, тестове върху животни и различни фази на клинично тестване, докато се докаже ефективността и безопасността на ваксината. Все повече хора обаче се страхуват, че необходимостта от бързо справяне с все по-задълбочаващата се криза с коронавируса, ще доведе до прибързано създаване на ваксина, която няма да бъде внимателно и достатъчно дълго тествана, преди да се въведе в производство, а това може да доведе до непредвидени последствия върху здравето на хората, като влоши състоянието на имунизирания, вместо да го предпази. Притеснението на хората се засилва още повече от факта, че доц. Пенка Петрова, директор на Института по миркобиология към БАН, в предаването "Референдум" по БНТ съобщи, че дори вече се обсъжда ваксината да стане задължителна.

В тази връзка са и въпросите ми към Вас:

1. Запознато ли е Министерството на здравеопазването с проекта на БАН за създаване на ваксина срещу коронавируса и следи ли на какъв етап е той?

2. Планирате ли включване на ваксината в задължителния имунизационен календар на Република България?

Отговор на Кирил АнаниевОтговор на Кирил Ананиев

Отговор на Кирил АнаниевОтговор на Кирил Ананиев


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ваксина

Коментари (2)

Galia Не казва дали ще е задължителна,за да не възстанат хората.А ваксината ще е задължителна.
05.08.2020 17:00 / Отговор
Galia Не казва дали ще е задължителна,за да не възстанат хората.А ваксината ще е задължителна.
05.08.2020 17:00 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети