Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Русия ще регистрира ваксина срещу коронавирус през септември

Свят

Русия ще регистрира ваксина срещу коронавирус през септември

Снимка:

Учени от Великобритания и САЩ тестваха успешно ваксина срещу COVID-19 върху маймуни

Добра новина от Русия. Скоро в страната ще има средство за борба с COVID-19. Новосибирският център „Вектор“ се надява да регистрира ваксина срещу коронавирус през септември 2020 г., предаде ТАСС.

Центърът е готов да произвежда по 60 милиона дози от ваксината годишно. Руският президент Владимир Путин лично се ангажира да съдейства за регистрирането на ваксината.

Учени от САЩ и Великобритания също са на прав път в борбата с коронавирус. Те са провели успешни изпитания на експериментална ваксина срещу COVID-19 върху макаци.

Според публикуваната в bioRxiv научна информация тя е успяла да защити маймуните от развитието на пневмония в резултат на заразяване с коронавирус.

Изследователите са установили, че единична доза от ваксината ChAdOx1-nCoV-19 е ефективна при предотвратяване на белодробни увреждания след впръскването на високи дози SARS-CoV-2 в организма. Проучването показва, че ваксината е защитила макаците от развитието на пневмония.

Биолозите първоначално са я тествали върху мишки, след което са решили да я изпробват върху макаци.

В хода на изследването ваксината е била поставена на 6 примата с пълен набор симптоми за наличието на коронавирус. Учените са изчакали животните да изработят антитела, което е отнело между 14 и 28 дни. След това се опитали да заразят макаците с истински коронавирус.

Седем дни след инжектирането на вируса SARS-CoV-2, учените установили, че ваксината защитава изцяло маймуните от проникването му в белите дробове и нито една от тях не е развила патология на белите дробове или вирусна пневмония. У нито един от макаците не е бил открит антиген на коронавируса.

Благодарение на добрите резултати от експеримента с маймуните още на 23 април учените са започнали с първата фаза на клиничните изпитания, като до 13 май в тях са участвали повече от 1 000 доброволци.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още