Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андреева: Много бяха дефицитите, Петков не може да борави със системите за сигурност

Политика

Андреева: Много бяха дефицитите, Петков не може да борави със системите за сигурност

Андреева: Много бяха дефицитите, Петков не може да борави със системите за сигурност - Tribune.bg
Снимка:

„Много бяха дефицитите в управлението на правителството на „Продължаваме промяната“, начело с премиер Кирил Петков. Въпреки че оперативното време от 6 месеца е твърде малко, ние сякаш не видяхме ход на знаковите реформи, които те обещаваха, когато дойдоха на власт, с които обществото ги натовари и легитимира появата на това ново мнозинство, на тази нова коалиция, която се изгради и стоеше идеологически много абсурдно, но в крайна сметка беше допусната от обществото. Не само липсата на политическа воля, не само противоречията в коалицията, но липсата и на професионален опит да управляваш държава си казаха думата“.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Цветанка Андреева.

„Игрите около енергийната и газова сигурност през тези 6 месеца, в които Петков беше на власт, показаха, че той не може да борави със системите за сигурност в страната. Предизборната коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ беше дълбоко невъзможна и поради тяхното различно отношение по отношение на „Газпром“ и газовите доставки“, смята тя.

„Предизборната кампания следва логиката на разпада на последното 47 Народно събрание, което преждевременно и фатално свърши и изчерпа живота си. Конфронтацията, която се наложи в него, в хода на кампанията още повече се изостря. Противопоставянето между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ добива форми на открита война“, подчерта тя.

„Кирил Петков обеща нещо, което не се случи – подписване на дългосрочен договор за доставка на втечнен газ. Той обеща това преди няколко месеца след прибирането си от САЩ. Тогава стана ясно, че едно е да договориш два танкера, съвсем друго е да подсигуриш дългосрочен договор. Това означава да подсигуриш националната сигурност и да не подложиш на риск българската икономика“, подчерта политологът.

Според нея Петков и ПП не са си дали достатъчно добре сметка още в началото на войната на Русия срещу Украйна, че газът ще бъде използван като оръжие. Те не са се вслушали в предупрежденията на водещите световни експерти в тази област.

„Политиците ни трябваше много добре да осъзнаят, че ще взимат решения в много тежка ситуация на война. Цялото им поведение трябваше да бъде много по-отговорно. Сключване на дългосрочни договори, проверка на ДАНС от какви фирми купуваш. Тази седмица виждаме нов корупционен скандал, в който е замесена четворната коалиция. Те са купували „синьото гориво“ през румънска фирма, собственост на „Газпром“. Не са ли проверили чрез ДАНС фирмите, от които купуват? Този скандал напомня много скандала с „Джемкорп“, където на по-късен етап службите установиха, че има проблем със собствеността. Това говори или за злонамереност в поведението на бившите управляващи или за некомпетентност. И двете не са добро извинение и водят до падане от власт. Липсва визионерство, потъваме в скандали“, заяви Андреева.

Андреева определи като липса на компетентност и носене на ясна отговорност поведението на участниците в политическия процес.

„Работата на политиците е да гледат и да мислят стратегически напред, те работят с категорията бъдеще и трябва да ни дадат отговор как си представят нашето развитие занапред”, подчерта тя.

Политологът коментира тежкия инцидент в Бургас, при който в опита си да спрат автобус, превозващ мигранти, двама полицаи изгубиха живота си. Цветанка Андреева припомни, че мигрантският натиск не се е случил снощи, а присъства от няколко години. Така че днес, когато първите мъже в управлението правят изявления нека да знаят, че не всичко започва от тях, добави тя.

„Мигрантският проблем няма да бъде решен с репресивни действия, а с дипломация. Турция много добре следи всички мигрантски потоци на своя територия и тя знае накъде се предвиждат тези мигрантски групи. Контактите, които установяваше Бойко Борисов с Реджеп Тайип Ердоган, бяха много решаващи за справяне с мигрантския поток“, подчерта Цветанка Андреева.

ГЕРБ влизат силни в тази кампания, защото доказаха, че могат да живеят в състояние на опозиция. „Обвиненията, че са партия на клиентелата и че ще се разпаднат много бързо, ако нямат власт, се оказаха несъстоятелни. Ставаш истинска политическа сила, когато можеш да си опозиция. Това ГЕРБ го доказа. Сега важна задача е преодоляването на изолацията, в която искат отново да ги поставят. Те трябва да докажат, че не са изолационистка политическа организация, а напротив други са тези, които изолират възможността да се състави коалиция“, каза Андреева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати