Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Андрей Новаков с голям успех пред ЕП – камионите ще се обработват на границите за 60 секунди

Политика

Андрей Новаков с голям успех пред ЕП – камионите ще се обработват на границите за 60 секунди

Андрей Новаков с голям успех пред ЕП – камионите ще се обработват на границите за 60 секунди - Tribune.bg

Европейската комисия да предложи незабавни и обвързващи законодателни мерки за създаване на стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на граничните пунктове в ЕС. Това се казва в приетата днес от Европейския парламент резолюция по петицията на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков за преодоляване на задръстванията от камиони по европейските граници.

Евродепутатът Андрей Новаков с празнична трапеза по пътищата

Резолюцията идва като мярка за премахване на километричните опашки по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите.

През септември 2022 г. Новаков обяви, че ще се бори за общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници и стартира подписка, за да представи идеята в Европейския парламент. Събирането на подписите отне половин година и бе проведено на територията на цялата страна, съобщава „24 часа“. През февруари 2023 г. Новаков внесе в Европейския парламент 44 247 подписа с искане за дебат и позиция за решение на проблема. Документът беше разгледан в Комисията по петиции през ноември, а три месеца по-късно идеята беше включена в резолюция за гласуване от Европейския парламент.

Евродепутатът Андрей Новаков се качи на камион, настоява за ясен срок за Шенген

С нея Европейският парламент настоява също държавите членки да допускат камиони до по-малки гранични пунктове по време на ремонт на основните артерии. По този начин ще бъде избегнат наболял проблем, при който шофьорите изпадат в зависимост от произволни действия на отделните държави.

Специално внимание се обръща и на липсата на достатъчно професионални шофьори, като се очаква Европейската комисия и страните членки на ЕС да предложат конкретни мерки за стимулиране на интереса сред младите и за насърчаване на партньорствата между професионалните училища и транспортните компании.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети