Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелкова: При спад на заболелите – да се отворят и закритите ресторанти

Политика

Ангелкова: При спад на заболелите – да се отворят и закритите ресторанти

Ангелкова: При спад на заболелите – да се отворят и закритите ресторанти - Tribune.bg
Снимка:

Няма как когато има карантина, да има туризъм, посочи тя

Това лято ще бъде много трудно и много различно, заяви пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя настоя, че основен приоритет за нея и ведомството ѝ е привличането на родни туристи по черноморските ни курорти.

Ангелкова посочи, че във вторник предстои видеоконферентен разговор с премиерите на Румъния, Сърбия, Гърция, за да можем да осъществим координацията и детайлите, по които ще се осъществява пътуването и почивките.

„Няма как когато има карантина, да има туризъм. Това само по себе си отдръпва хората, които биха искали да осъществят своето пътуване. И със сигурност Европейската комисия препоръча да няма карантина“, посочи Ангелкова.

Според министър Ангелкова – водещото за посрещането на чужди туристи е епидемичната обстановка в дадена страна, както и това между страните да има еднакви условия за пътувания.

„От ключово значение е дали ще имаме възможност от началото на юни да посрещнем туристи от съседните ни страни, защото автомобилният транспорт на този етап е най-достъпният и най-сигурен с оглед на това, че все още се правят планове от авиокомпаниите за възобновяване на въздушния транспорт. От 15 юни у нас няма отменени чартърни полети, които към момента са резервирани като капацитет на летищата във Варна и Бургас“, посочи тя.

Министърът обяви още, че в хотелите по морето ще има отделни обособени помещения, където при съмнения за хора, заразени с коронавирус, те ще бъдат изолирани, докато дойдат медицинските екипи.

„Когато има подозрение за коронавирус - няма как служителите или мениджърите да преценят дали този турист има коронавирус или нещо друго. Не сме предвидили и няма да се карантинира целия хотел. В крайна сметка това ще бъде най-голямото предизвикателство на летния туризъм не само в България, но и навсякъде. Правилата, които има в другите страни, са много по-строги от това, което ние даваме, за да спазим минималните епидемични изисквания в нашата страна“, заяви Ангелкова.

„Като министър съм поставила това като условие, при спадане на случаите на заразените, да може да се отворят и закритите ресторанти, защото по този начин ще има по-голяма възможност да се предлага качествен туристически продукт“, съобщи тя.

Тя обеща, че цените на чадърите и шезлонгите по плажа ще бъдат намалени с минимум 50%, но цените все пак ще са различни.

15 плажа до момента из цялото Черноморие са предложили нулеви цени, посочи Ангелкова, но не пожела да навлиза в конкретика.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети