Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелкова: Разработваме специален механизъм за подпомагане на туризма

Политика

Ангелкова: Разработваме специален механизъм за подпомагане на туризма

Ангелкова: Разработваме специален механизъм за подпомагане на туризма - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на първо гласуване промени в Закона за концесиите

Със 116 „за“, 30 „въздържали се“ и 1 „против“ депутатите приеха на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за концесиите.

„Искахме да направим тази промяна още в края на миналата година и още тогава обявих, че ако това не се случи, ще има един много сериозен правен вакуум, свързан със стопанисването и управлението на морските плажове. Те са с един много специфичен предмет на концесии и няма как да бъдат сравнявани в момента с общия ред. Необходимо е да има ясни и прости правила“, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова след приемането на промените на първо четене.

Министър Ангелкова коментира  и настоящия летен сезон.

„Още от началото на тази година, дори в края на миналата, отбелязахме, че ни очаква един изключително труден сезон, пълен с много предизвикателства. Това е свързано с факта, че големи наши преки конкуренти, дестинации като Турция, Тунис, Египет имат изключително сериозна политика по отношение на субсидирането и съответно насочването на туристопотока към тях“, заяви Ангелкова.

 „Стартираме разработването на специален механизъм за подпомагане на организирания туризъм, така както правят в Гърция, Испания, Хърватска, в Кипър, които са наши преки конкуренти за летния туристически сезон“, подчерта министърът на туризма.

По думите ѝ този механизъм в момента се финализира като разработка и предстои да се представи за обществено обсъждане.

„Идеята е август месец да можем да го представим, за да може големите туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристическия поток за всяка една от страните, да го имат предвид и съответно да насочат капацитет както от чартърни полети, така и от туристи към нашата страна за лято 2020 година“, уточни тя.

Тя припомни, че през 2015 година, когато Министерството е започнало да работи на база заварено положение, е имало спад от 8% и благодарение на работата на ведомството през 2016 е имало ръст от 19%.  През 2017 ръстът е бил от 17 %, а миналата година той е 5,8%.

„Има трудни ситуации и затова се взимат мерки, за да могат те да бъдат преодолени и това, което наблюдаваме в момента като ранни прогнози, да го оправдаем и да се борим в посока да запазим нивата от миналата година и съответно да работим за сезон 2020-2021“, посочи тя.

Тя посочи, че за миналата година са наложени и събрани над 450 хиляди лева неустойки за различни нарушения.

„Откакто аз съм министър, ние сме прекратили за различни нарушения около 15 договора. Само за миналата година сме прекратили 6 договора и 4 са в процедура. Всеки един, който нарушава изискванията на закона и на договора, носи своята отговорност“, подчерта Николина Ангелкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп