Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ангелкова за кризата с туроператорите: Каримански от ИТН да даде отговори за дискриминационните текстове (СНИМКИ)

Политика

Ангелкова за кризата с туроператорите: Каримански от ИТН да даде отговори за дискриминационните текстове (СНИМКИ)

Бившият министър на туризма и депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова коментира в социалните мрежи съобщението, че туристическото министерство прекратява процедурите по набиране на заявления за кандидатстване за държавна помощ за туроператорите. Ангелкова уточнява, че внесения от нея текст и народни представители от ГЕРБ-СДС в Народното събрание не съдържа никакви ограничителни текстове за „български въздушни превозвачи“, като прилага и снимки.

Ангелкова подчертава, че внесения от ГЕРБ-СДС текст е бил обсъден с над 20 представители и организации от туристическия сектор, работодалели и синдикати, като припомня, че срещата се е състояла на 1 септември 2021 г.

„Припомням, че още през месец юли 2020 г., докато заемах поста министър на туризма, успяхме да завършим процеса по нотификация и Брюксел даде зелена светлина за субсидирането на чартърните полети, организирани от туроператорите до България. Субсидията бе за 35 евро на заета седалка при полети с минимум от 100 места“, пише Ангелкова.

По думите й в момента не е необходимо министърът на туризма да прекратява кандидатстването по трета фаза, което предизвиква разбираемо недоволство и недоумение в целия бранш. Като решение на така създалата се абсурдна ситуация тя предлага да се обяви, че ще се приема кандидатстване за помощта за полетите, извършени за периода 01.06.2021 г.-15.09.2021 г.

Ангелкова уточнява, че служебният министър на туризма Балтова не е присъствала на нощната сесия, когато са се дискутирали текстовете за промени в закона. Седмици по-късно назначената от Румен Радев за министър на туризма установява с изненада от Държавен вестник създалите се проблеми, което според Ангелкова е недопустимо.

„Недупостимо е и обаче подобна промяна да се прилага ако не е предложена от народни представители. Редно е да се провери как текстът “български въздушни превозвачи” е попаднал във финалния гласуван от Народното събрание законопроект за изменение и допълнение за Закона за държавния бюджет. Отговори трябва да даде и председателят на Комисията по бюджет и финанси г-н Любомир Каримански от ИТН“, уточнява Николина Ангелкова.

Според нея първи акт на следващото Народно събрание трябва да бъде отмяната на този крайно дискриминационен текст.  

законопроектзаконопроект
законопроектзаконопроект
законопроектзаконопроект


Топ новини

виж още

Актуална тема