Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Обявените намерения на ИТН за намаляване на данъците са неизпълними

Политика

Асен Василев: Обявените намерения на ИТН за намаляване на данъците са неизпълними

Асен Василев: Обявените намерения на ИТН за намаляване на данъците са неизпълними - Tribune.bg
Снимка:

"Обявените намерения от оттегления кандидат за премиер на партия "Има такъв народ" Николай Василев в областта на финансовата политика за мен са неизпълними. Не виждам как може да намалим данъците, да увеличим разходите и да излезем на нулев дефицит. Аз също мога да обещая всичко, но няма как да го изпълня", заяви пред Нова телевизия служебният финансов министър Асен Василев.

Поводът е вчерашната пресконференция на ИТН и Николай Василев, който обяви, че имал план да намалява данъците, а в същото време за силно затягане на разходите и излизане на нулев дефицит.  

Още вчера стана ясно, че намерението за излизане на нулево салдо още през 2022 година е било основната разделителна линия между намеренията на Николай Василев и вижданията на служебния министър на финансите. Служебният министър е на мнение, че за нулев дефицит и балансиран бюджет може да се говори едва през 2024 година. Виждането на Николай Василев се разминава и с предизборната програма на самата ИТН. В нея се говори за поетапно намаляване на дефицита до 1% от БВП в рамките на цял един мандат.  

Партия "Има такъв народ" първа наруши джентълменското споразумение да не се говори за проведените консултации с министри от служебния кабинет, като обяви, че такива е имало с трима министри, коментира още Василев. След това заявление тримата служебни министри - на икономиката, образованието и финансите, са получили конкретни въпроси за причините да откажат и това е предупределило поведението им, обясни Василев. Той отново изтъкна, че основният приоритет трябва да бъде спирането на мръсните пари в държавата и министерство на финансите работи в тази посока по линия на промени в нормативната уредба за обществените поръчки, както и чрез дейността на приходните агенции - НАП и митниците.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети