Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев определи атака срещу него като нескопосана и с неверни твърдения

Политика

Асен Василев определи атака срещу него като нескопосана и с неверни твърдения

Асен Василев определи атака срещу него като нескопосана и с неверни твърдения - Tribune.bg
Снимка:

Атаката към мен е нескопосана и с неверни твърдения, каза в ефира на „На фокус” по Нова телевизия министърът на финансите Асен Василев във връзка с обвиненията към него и образуването на евентуално досъдебно производство.Той заяви, че е научил за случая от Бойко Рашков около пет минути преди да научат и медиите.

„Нито аз, нито г-н Георги Самуилов сме били на срещата на 5 януари в Министерски съвет, след която той твърди, че съм му указал натиск”, обясни Василев и допълни, че е имало разговор в МС с Кирил Петков, на който е присъствал адвоката на собственика на „Инса оил”.

Василев уточни, че се е срещал със Самуилов веднъж по време на служебния кабинет през юли, когато е имало обща среща на петролни и газови асоциации, продавачи на петрол, и др. Тя е била по повод това да няма картелизиране на сектора. След това е имало среща на четири очи за това, че искаше да ми даде определена информация за г-н Пеевски. Сподели информацията, направихме дописка, тя си продължи пътя, каза още Василев.

Петков прегледа резерва и направи нова процедура, за да може да участват повече малки бензиностанции и продавачи, но МФ няма нищо общо. След срещата ни подадох сигнал до ДАНС да разследват, но какво беше установено, не знам, допълни вицепремиерът.

И към момента има проверки на фирмата на Самуилов, като сигнал за нарушение е подаден през януари 2021 г., тоест 4 месеца преди да стана служебен министър, подчерта Василев.

Той коментира и решението на Русия Европа да купува газ само в рубли.

„България няма да плаща в рубли. Имаме си договор, който се спазва. От икономическа гледна точка може да се търси логика в това решение, дотолкова доколкото рубли се купуват по официалния курс, а не на черно както се случва сега в Русия”, обясни той.

По думите му ЕС води преговори с „Газпром” за общо купуване на газ, а не с цел да помага на България.

„Ще се купува на еднакви условия, ние сме малък консуматор. По-големи договори, означават и по-добри цени”, каза още Василев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати