Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев: Румен Радев се обяви за защитник на Русия и „Газпром“. Това е срам

Политика

Асен Василев: Румен Радев се обяви за защитник на Русия и „Газпром“. Това е срам

Асен Василев: Румен Радев се обяви за защитник на Русия и Газпром. Това е срам - Tribune.bg
Снимка:

Това няма да спре новата такса за пренос на газ, увери финансовият министър

„Учудващо е, че президентът на републиката не защитава националния интерес. Националният интерес е интересът на Република България, а не на Руската федерация и „Газпром“. С действието си президентът се обяви като защитник на „Газпром“ и в разрез на българския национален интерес и политиките на Европейския съюз, които правителството изпълнява. Това е срам за президентската институция“. Това заяви Асен Василев на брифинг по повод това, че днес президентът сезира Конституционния съд за таксите за пренос на руски газ.

Радев сезира КС за таксите върху вноса и транзита на руски газ през България

„Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата наложена върху преноса на руски газ в конституционния съд на Република България. Това няма да спре изпълнението на закона. От 13 октомври таксата се събира, очакваме и първите постъпления на 14 ноември. Уведомени са всички компании“, коментира Василев.

Финансовият министър заяви, че таксите не оскъпяват газа за съседните ни страни, защото техните договори са с точка на доставка в съответната страна, единствеено се намаляват печалбите за „Газпром“. 

„Видях изкаването на външния министър на РСМ, но за да предявиш какъвто и да е иск, трябва да има щета. Цената за РСМ не се променя и няма щета". 

Асен Василев коментира и липсата на шефа на НАП Румен Спецов в създалата се ситуация: „Спецов е на конференция в Брюксел. НАП нямат право да изнасят данъчна тайна. Единствените са осигурените лица, каквото направиха в съобщение самата рафинерия".

Финансовият министър уточни, че внесените пари от “Лукойл” до момента са в размер на 154 млн. лева.  „До 31 октомври трябва да бъдат внесени всички солидарни вноски авансово. После до 30. 11 трябва да бъде внесена и вноската за ноември. Те трябва да са в размер на 90% от дължимото, иначе има висока наказателна лихва. До края на годината очкаваме да бъдат внесени до 400 милиона лева като това включва тези 154 милиона, които са внесени”, напомни Василев.

Той направи и историческа справка - за периода от 2009-та до 2020 г. Лукойл е декларирала загуба в размер на 1 милиард 882 милиона лева. За 2021 година групата е декларирала печалба от 170 милиона, а за 2022 г. - от 404 милиона лева. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети