Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Асен Василев обяви бюджет 2022 за инвестиционен

Политика

Асен Василев обяви бюджет 2022 за инвестиционен

Асен Василев обяви бюджет 2022 за инвестиционен - Tribune.bg
Снимка:

С бюджета за 2022г. ние правим инвестиции от 12 млрд. лв. повече с дълг по-малко от това, което вие сте предвидили, обърна се вицепремиерът и финансов министър Асен Василев към депутатите от ГЕРБ при представянето на бюджета в пленарна зала. По думите му във философията на бюджета е залегнало коалиционното споразумение, както и промени в мисленето и планирането на парите на държавата.

„Този Държавен бюджет е инвестиционен. Ако не инвестираме в хора, в инфраструктура, няма да имаме растеж. Това за ниските доходи трябва да остане в миналото. Трябва да произвеждаме продукти с добавена стойност, да има механизация и по-висока продуктивност. Заложили сме двойно увеличение на  капиталовите инвестиции, в образованието, културата и спорта. Залагаме една социална програма, която да осигури социална солидарност“, посочи финансовият министър. Той разясни на депутатите, че за всяка една сфера министерството на финансите/МФ/ е питало - с тези средства, които искате, как ще инвестирате и какви резултати ще постигнете, „а не ето ви една торба пари“. За Василев този начин на бюджетиране е особено важен, защото това е отговорно отношение към парите на фирми и граждани.

„Дефицитът е 2.5%, а с ковид мерките – 4.1%. Разходите са увеличават значително спрямо миналата година. Реално при 4 млрд. лв. дълг тази и миналата година, ще има увеличение на разходите с 12 млрд. лв.“, похвали се финансист №1 на държавата. Той прогнозира, че инфлацията във втората половина на годината ще е по-ниска.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети