Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Разнобой сред управляващите за максималния осигурителен праг

Политика

Разнобой сред управляващите за максималния осигурителен праг

Разнобой сред управляващите за максималния осигурителен праг - Tribune.bg
Снимка:

Разнобой в управляващата коалиция по темата за вдигане на максималния осигурителен праг, като от ДБ се обявиха „против“.

Разходите за здравеопазване в Бюджет 2022 над хвърлят 8 милиарда лева. Почти половин милиард ще са за ваксини и тестове. Почти толкова са и средствата за заплащане на медиците на първа линия. 100 милиона са заделени за плащане на 75 лв., на пенсионерите, които си слагат ваксини.

От април се предвижда минималната работна заплата да стане 710 лв. Предвижда се и увеличение на максималния осигурителен доход с 400 лв. Майчинските стават 710 лв. за втората година.

Според управляващите бюджетът на държавното осигуряване залага значително увеличение на социалните плащания.

„Подкрепете бюджета, защото той е направен с мисъл за хората и е съобразен с финансовите възможности на държавата“, заяви Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

Макар да са част от управляващата коалиция ДБ ще предложат да се запази нивото на осигурителния доход на 3000 лева поне до средата на годината, а не да се вдигне на 3400 от 1 април, съобщава БТВ.

„Дефицитът в осигуряването няма да се напълни с тези осигуровки. Това е като да лепиш с тиксо пробойна на кораб“, смята Ивайло Мирчев от ДБ.

„Когато искаш високи пенсии, ще плащаш високи осигуровки“, отговори Венко Сабрутев от ПП.  

„Да викнем полиция, че като чуят, че махате данъка върху лихвите по депозити, ще се струпат на веселба пред НС. Коя банка дава лихви?“, коментира Любен Дилов, ГЕРБ.

От ДПС се обявиха против вдигането на осигуровките за замеделските производители.  Зад предложението за вдигане на майчинските на 710 лева категорично застават от левицата.

По темата здраве и бюджет на касата управляващи и опозиция се обвиняваха кой е виновен за състоянието на здравната система.

От „Възраждане“ предложиха  да се спестят парите за ваксинация срещу COVID-19 и който иска ваксина, да си я плаща.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети