Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанас Атанасов: Президентът не пропуска повод да се конфронтира с правителството

Политика

Атанас Атанасов: Президентът не пропуска повод да се конфронтира с правителството

Атанас Атанасов: Президентът не пропуска повод да се конфронтира с правителството - Tribune.bg
Снимка:

"Г-н президентът не пропуска повод да се конфронтира с правителството и мнозинството. Казвам това със съжаление", коментира пред Нова тв съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

По повод думите на държавния глава, че „реформа в службите не означава да смениш ръководството с "наши хора" от записа - не е реформа” Атанасов припомни, че преди две години, когато назначи служебното си правителство, Румен Радев смени по много бърза процедура всички шефове на служби.

"Всички. Не знам какви са му били аргументите. Може да е имал за някои от тях", отбеляза съпредседателят на ДБ.

Атанасов обясни, че основният акцент е, че управляващото мнозинство в момента предлага цялостна концепция за промяна в сектор „Сигурност”.

„Той е неефективен. По много причини. Когато депутатите са се запознавали с докладите на службите, когато са участвали в обсъждането им на закрито заседание – са констатирали това. Не може да обвиняваш цялото мнозинство от народни представители, че са пристрастни”, подчерта той и даде пример с неприемането на докладите на ДАНС и ДАР от парламента в петък.

Съпредседателят на ДБ посочи още неефективността и липсата на капацитет на службите в момента.

„Липса на достатъчно надеждни източници на информация – основно в ДАНС. В доклада е посочено, че на един оперативен работник, който сега се нарича агент, по закон се падат между един или двама сътрудници. Давате ли си сметка какъв е капацитетът? Тоест в рамките на пет работни дни този човек трябва да се срещне с двама души, които да му донесат много надеждна информация”, разясни ген. Атанасов.

Той подчерта, че изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет, носи отговорността за осигуряване на реда и сигурността в страната, и тя трябва да има възможността да си осигури инструментариума за това.

„Изключително важно е в тези отношения доверието между премиер, правителство и шефовете на службите. Ако това доверие го няма – не може да се върши ефективно работа. А в случая мнозинството казва, че няма доверие на тези служби”, категоричен е политикът.

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети