Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанас Пеканов допусна забавяне с приема ни в еврозоната

Политика

Атанас Пеканов допусна забавяне с приема ни в еврозоната

Атанас Пеканов допусна забавяне с приема ни в еврозоната - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът по управление на еврофондовете Атанас Пеканов заяви, че е възможно, ако в страната ни продължи да има политическа нестабилност и няма редовно правителство, да има забавяне с приема ни в еврозоната, който към момента трябва да се случи на 1 януари 2024 г. Той заяви това от Вашингтон, в интервю за Би Ти Ви.

 „Влизането в еврозоната е много важна и стратегическа цел пред България. Рисковете, които се виждат са от политическата нестабилност, политическата и липсата на парламент евентуално може да забави този процес. Ние разговаряхме и с Международния валутен фонд, и Световната банка по това как най-добре да приложим реформите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви Пеканов.

„По оценки на Световната банка, ако правилно приложим реформите в плана за възстановяване, ние имаме възможността да удвоим потенциала на българската икономика в идните години. С колегите от световната банка намерихме няколко проекта, по които да бъде оказана техническа помощ на България, за да може да се реализират по най-добрия начин“, добави той.

На първо място това щяло да бъде реформата, която се отнася до енергийната бедност. „За целта трябва да дефинираме кои домакинства са енергийно бедни. Друг инвестиционен проект, който е много важен, е по отношение на геотермалната енергия“, каза Пеканов. По негови думи, това е ресурс, който не е използван по най- добрият начин. „Трябва да се направят изследвания, за да се види къде са най-добрите възможности за използването й. И в плана за възстановяване са заложени такива пилотни централи, за геотермална енергия“, заяви още Пеканов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети