Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ не се отказва, ще иска военна помощ за Украйна

Политика

ДБ не се отказва, ще иска военна помощ за Украйна

ДБ не се отказва, ще иска военна помощ за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Ако такова решение не бъде взето, това няма да има директен ефект върху коалицията, заяви Атанас Славов

„Ние поискахме от парламентарната трибуна тази точка да влезе в дневния ред на Комисията по външни въпроси, защото е изключително важно за България, за нейното геополитическо позициониране и най-вече да се помогне на украинския народ, който страда от една безумна агресия. Ще използваме всички парламентарни начини на действие, включително, ако не бъде внесена отново, ще потърсим инициатива от народни представители да бъде внесена. 13 от членовете на комисията могат да внесат точка в дневния ред. За съжаление сигналът не е позитивен. Именно затова реагирахме от парламентарната трибуна“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „Демократична България“ доц. Атанас Славов.

Според него поне част от коалицията ще възприеме позицията на ДБ по този въпрос.

„Има сигнали за това. Действаме по първоначален план, настоявайки тази точка да се гледа в комисии, а след това в пленарна зала и това да стане колкото се може по-скоро“, категоричен бе Славов.

По думите му няма законови противоречия в текста на предложението.

„Ако някой мисли, че има нужда от прецизиране, да внесе алтернативен проект на решение и да се обсъдят заедно“, каза още той.

На въпрос дали според него визитата на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в България е свързана именно с предоставянето на оръжия на Украйна, той посочи:

„Аз допускам, че една от темите на разговор с българските институции е и оказването на военна помощ. Това е логично предвид ситуацията в Украйна, предвид на това, че България на практика е единствената заедно с Унгария, която не е оказала военна помощ. „Демократична България“ ще направи всичко възможно, за да стигнем до такова решение“.

Според него ако такова решение не бъде взето, това няма да има директен ефект върху коалицията, но ясно ще покаже как коалицията се справя с една криза.

Темата е една от горещите за управляващата коалиция, след като БСП се обяви категорично "против". А вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се зарече, че няма да подпише изпращане на оръжие.

Атанас Славов припомни от парламентарната трибуна, че комисията е трябвало да разгледа проекта им за военно-техническа помощ още миналата седмица, но е паднал от дневния ред, тази седмица също няма да бъде гледан.

Искането на ДБ беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, след като Христо Гаджев се оплака, че коалицията им е внесла подобно предложение още на 30 март, а по правилник би трябвало да се разгледа до 15 дни от внасянето. Депутатът отбеляза, че освен от председателя си, комисията може да бъде свикана и от една трета от членовете й.

ГЕРБ и ДБ обаче нямат необходимото мнозинство, затова Славов разчита на третия вариант – председателят на НС да спази правилника и да свика заседание.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети