Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Атанасова: Няма да приемем кабинет, който не отразява това, че победител на изборите е ГЕРБ-СДС

Политика

Атанасова: Няма да приемем кабинет, който не отразява това, че победител на изборите е ГЕРБ-СДС

Атанасова: Няма да приемем кабинет, който не отразява това, че победител на изборите е ГЕРБ-СДС - Tribune.bg
Снимка:

Няма да приемем кабинет, който не отразява това, че победител на изборите е ГЕРБ-СДС, а не ПП-ДБ. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред Нова тв.

Преди това тя обясни, че с втората по големина парламентарна група са започнали нелек процес, който включва няколко стъпки.

„Първата е да уточним законодателната програма. Преговорните екипи достигнаха консенсус, имаме над 30 предложения по законодателната програма и то не кухи фрази, а закони със съдържание. Те са най-важната част, за да може ПВУ да започне да функционира, оттам да функционира и икономиката, общини, бенефициенти”, каза Атанасова.

„Втората стъпка беше днешният разговор и съгласието за управленска програма. Няма нищо по-логично, ако първата и втората политически сили могат да разговарят за обща рамка, за политики, да изготвят заедно управленска програма. И по това намерихме съгласие”, продължи Атанасова.

„Третата стъпка – това е предложението за структура и състав на кабинет. И днес напомнихме, че ние също не бихме подписали празен чек за обещания и сме наясно, че законодателната власт контролира изпълнителната. Държим, ако ще търсим съгласие, ако ще управляваме и споделяме отговорността с нашите колеги, да имаме в най-скоро време, преди да ни бъде връчен мандатът, структура и състав на МС”, каза Десислава Атанасова.

По думите й ГЕРБ-СДС си дават сметка, че ако първата и втората политически сили не могат да сформират кабинет, с останалите ще е още по-трудно.

„Имаме варианти да предложим и правителство на малцинството”, допълни тя.

И все пак, според ГЕРБ, най-голям шанс за правителство и мнозинство има между двете големи коалиции.   

„Затова полагаме толкова усилия, правим толкова компромиси, притъпихме политическото си его. Ние освен че сме победители на тези избори, освен че нашите избиратели искат ние да формираме правителство и да управляваме, сме сигурни, че освен контрола, трябва да споделим и отговорността. Все още не сме изяснили въпросът за тази отговорност. Ако ще управляваме заедно, трябва да го правим на равни начала”, поиска Атанасова.  

„Ние постъпваме с уважение към техните избиратели, но уважаваме и собствените си избиратели. Споделяме отговорността и взаимно се контролираме”, каза Атанасова. И обясни, че трябва да има добре обмислен и балансиран състав на кабинет между двете политически сили. „Не си представяме да се носи отговорност само в изпълнителната власт от нас, и само в законодателната власт от нас. Искаме баланс и равно участие. Няма да приемем кабинет, който не отразява това, че победител на изборите е ГЕРБ-СДС, а не ПП-ДБ”, каза Атанасова.

„Ако тяхното решение е да не споделят отговорността с нас, ние сме длъжни и заради избирателите си и заради стабилността на държавата, да изчерпаме всички възможности на първия мандат, да предложим правителство, да поканим всички останали на среща и заедно да опитаме”, каза Атанасова. 

„Четвърти месец от 2023 г. сме без бюджет. Ако не намерим съгласие, държавата през юни и юли ще бъде изключително затруднена, да не кажем във фактически фалит. Една финансова криза, предизвикана от нас – без бюджет, без параметри, това означава, че ще станем вкупом излишни”, коментира Атанасова. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати