Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Антон Станков: Правителството отвори много фронтове и няма да издържи

Политика

Антон Станков: Правителството отвори много фронтове и няма да издържи

Антон Станков: Правителството отвори много фронтове и няма да издържи - Tribune.bg
Снимка:

„Защо трябва да се отстрани предсрочно главният прокурор? Това не е най-големият проблем в съдебната система“, заяви пред БТВ бившият правосъден министър Антон Станков. Станков коментира темата за съдебната реформа. Той добави, че за отстраняването на главния прокурор вече има работещ механизъм. Същият механизъм може да се приложи и срещу ръководителите на ВКС и ВАС.

По думите на Антон Станков процедурите по отстраняването на главния прокурор не са сами по себе си, те гарантират права. Юристът заяви, че очаква да има дълго обсъждане и множество процесуални въпроси. Станков заяви, че правилата за прием на доказателства е трябвало да се приемат със закон. Изходът е ясен, категоричен бе той.

Станков припомни, че по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски е внесъл искане за освобождаването на Никола Филчев, тогавашен главен прокурор. По думите му скандалите вредят на държавата като цяло. Той изтъкна, че в основата на искането за смяната на сегашния главен прокурор стоят междуличностни конфликти.

Станков коментира и темата за фигурата, която да разследва главния прокурор. „Защо съдия да разследва главния прокурор, а не адвокат? Кой ще събере първоначалните данни?“, запита Станков. По думите му ВСС трябва да го назначава, като му се вменят обвинителни функции присъщи на прокурора.

Според бившия правосъден министър правителството е отворило много фронтове - съдебната система, Украйна, Македония. „Управляващите няма да издържат на толкова много войни“, категоричен бе Станков.

Той коментира и темата за исканото освобождаване на шефа на НСО Емил Тонев. Станков заяви, че е адвокат на Тонев и ще защитава неговите интереси. Според него НСО е било длъжно да предаде записите от камерите в Министерски съвет, след като прокуратурата ги е изискала. Той определи искането на освобождаването на Тонев от поста като несправедливо.  

„Преди да се борави с класифицирана информация се уведомяват съответните служители, разпространяването й е маркирано като нарушение на закона. Защитения свидетел също е класифицирана информация“, уточни Станков по повод твърденията на Министерски съвет, че се нарушавали законите, защото в сградата при Кирил Петков влизали защитени свидетели.

На въпрос дали в МС е мястото на защитените свидетели Антон Станков заяви, че има една тънка книжка наречена Конституция и там ясно пише какви са правомощията на изпълнителната власт и на съдебната.

Станков направи и паралел между исканата оставка на ген. Тонев с ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За бившият правосъден министър това е абсолютно безсмислен пиар ход.   


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати