Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България гласува за своите членове в новия Европейски парламент

Политика

България гласува за своите членове в новия Европейски парламент

България гласува за своите членове в новия Европейски парламент - Tribune.bg
Снимка:

6 355 633 българи имат право на глас на изборите

Днес българите ще гласуват за членове на новия Европейски парламент (ЕП). 6 355 633 българи ще имат право да отидат до урните, за да излъчат своите 17 представители в ЕП.

Изборният ден в България започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа. Извън страната изборният ден ще продължи в същите часове. Ако след 20.00 часа пред избирателните секции има опашки, председателят и секретарят на комисията установяват брой и самоличност на хората, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20 часа, но не по-късно от 21.00 часа.

Броят на избирателните секции в цялата страна е 11 897, а на тези в чужбина - 191 в 64 държави. Най-голям брой избирателни секции извън страната са разкрити в Германия – 24, Великобритания – 24, Испания – 16, Гърция – 13, Франция – 10. В Турция секциите са 4.

Общо 317 души влизат в битка за 17-те места в ЕП.

Тази година има промени в бюлетината. Целта е да се избегне така нареченият феномен „15 – 15”. Преференциите са с номера от 101 до 117. За първи път ще имаме възможност и да отбележим „Не подкрепям никого”.

Машинният вот ще се проведе в 3000 секции в страната, има и 300 машини в резерв.

Новости при правилата за гласуване няма. Със синя химикалка с Х или V се посочва нашия избор, както и преференцията. Ако гласоподавател допусне грешка и отбележи една партия или коалиция, но две преференции, бюлетината ще бъде валидна, но само в частта си за съответната политическа сила.

В бюлетината за вота от лявата страна са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати плюс квадратчето „Не подкрепям никого“, а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция за седемнадесетте кандидати в съответните листи.

МВР ще охранява изборните секции в страната. Сигнали за нарушения в изборния процес могат да се подават в ЦИК, в районните избирателни комисии и на денонощната открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail izbor@mvr.bg ).

В срок от 48 часа след 26 май районните избирателни комисии трябва да представят в ЦИК резултатите от изборите при тях, а до пет дни ЦИК да се произнесе с решение за изборния резултат. Обикновено, за този вид избори, ЦИК се произнася по-рано от крайния срок.

У нас европейски избори се провеждат за четвърти път. Общо 21 държави от Европейския съюз избират днес своите евродепутати. Вчера гласуваха гражданите в Латвия, Малта и Словакия. В петък избора си направиха в Ирландия и Чехия, а в четвъртък във Великобритания и Холандия. Европарламентът е единствената институция на Европейския съюз, чиито членове се избират пряко от гражданите на членуващите в него държави, а мандатът им е 5-годишен. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети