Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. България подпомага Република Северна Македония с безвъзмездна финансова помощ на стойност над 500 000 лева

Политика

България подпомага Република Северна Македония с безвъзмездна финансова помощ на стойност над 500 000 лева

България подпомага Република Северна Македония, като финансира безвъзмездно 7 проекта на стойност 579 789 лева по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ чрез бюджета на МВнР. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.                                     

Споразуменията по първите четири проекта на обща стойност 415 480 лева бяха подписани от посланика ни в Скопие Ангел Ангелов и бенефициентите на 15 декември 2020 година. Проектите засягат областта на здравеопазването, развитието на младежта и гражданското общество в Република Северна Македония.                                              

Споразумения бяха сключени със Сдружение за лечение на деца „В моя свят“ от Скопие за изпълнението на два проекта: „Реконструкция и оборудване на Първия дневен център за младежи и възрастни с нарушения в аутистичния спектър в Република Северна Македония“ на стойност 234 700 лева и „Провеждане на лечение и сензорна терапия на деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (АДХД) и синдром на Аспергер от социално слаби семейства 2021 година“ на стойност 73 340 лв.

Другите два проекта, които целят да подпомогнат развитието на гражданското общество и младежта, са „Подкрепа за международен обмен на НПО“ на стойност 47 583 лв. и „Създаване на Център за развитие на детско и младежко творчество „Творителница“ на стойност 59 857 лв. Тези проекти ще бъдат изпълнени съответно от Сдружение „Център за съвременни изследвания Охрид“ и Сдружение на граждани - академия за иновативно образование, кариера, изучаване на български език, култура, традиции и други интелектуални услуги „Здравей“. Предстои подписването на още три споразумения.

Подписаните споразумения за проекти са в рамките на приетото по-рано този месец от Министерския съвет решение за отпускане на общо 2 560 812 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развитие на страните партньори.                                                                                                                                                                                                      

     


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати