Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Българските евродепутати за Шенген: Отмина времето на поносимостта към вечното чакане

Политика

Българските евродепутати за Шенген: Отмина времето на поносимостта към вечното чакане

Българските евродепутати за Шенген: Отмина времето на поносимостта към вечното чакане - Tribune.bg
Снимка:

Във връзка с предстоящия днес дебат в Европейския парламент относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, българските евродепутати от всички групи излязоха със съвместна декларация в подкрепа на присъединяването ни към Шенген.

Ето и целия текст:

"Ние, представителите на България в ЕП считаме, че продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС не може и не трябва да бъде толерирана повече.

Премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния е от ключово значение, както за икономиката и сигурността на двете държави, така и за ЕС като цяло. Техническата готовност за опазването на външните граници от нашите две страни бе потвърдена от Европейската комисия още през 2011 г. и оттогава досега тази оценка беше препотвърждавана многократно от различни институции на ниво ЕС, включително и от Европейския парламент. През 2018 г., в специална резолюция, инициирана в доклада Станишев и подкрепенa от всички български евродепутати, ЕП настоя за незабавно премахване на граничния контрол с България и Румъния едновременно по всички граници – сухопътни, морски и въздушни. През месец май, ЕК представи годишния доклад за състоянието на Шенген за 2022 г., като в него за пореден път се призовава за консолидиране на Шенгенското пространство, чрез пълноправното приемане на България и Румъния. Разширяването на Шенгенското пространство ще бъде успех за целия ЕС и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви.

До този момент обаче, решението на Съвета остава изцяло политическо. То се крие зад бюрократични аргументи, като изтъква причини, които не са пряко свързани с управлението на границите. За жалост, това неглижиране на двете държави, въпреки тяхната техническа готовност, подхранва скептицизма по отношение на взимането на решения на ниво ЕС, а едно ново забавяне би увеличило риска от недоверие към волята на ЕС да изпълнява политическите си ангажименти.

Във времена на инфлация, несигурност на енергийните пазари и затруднените вериги на доставки, последиците от пандемията и военния конфликт на континента, усилване на миграционните потоци и царящата обща несигурност, страните от източна Европа трябва да получат така желаната зелена светлина за формално членство в Шенген. Обратното би довело да негативни последици - икономически и политически.

Ние, българските представители в Европейския парламент, призоваваме Съвета на ЕС да вземе решение, основано на изпълнението на обективните критерии, което не поставя европейската интеграция в задънена улица, а дава ново начало. От момента на присъединяването си към Европейския съюз през 2007 година България изпълнява всички задължения на Шенгенска външна граница, като през годините непрекъснато е доказвала, че е надежден и предвидим партньор. Време е освен задълженията, страната ни да поеме и правата, които Шенгенското пространство дава на гражданите и бизнеса.

Отмина времето на поносимостта към вечното чакане за отмяна на двойните стандарти. Време е за действия!", се казва в декларацията, разпространена от пресофиса на Петър Витанов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети