Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Банов: Тези тежки времена ще отминат, трябва да сме готови за рестарта на културния живот

Политика

Банов: Тези тежки времена ще отминат, трябва да сме готови за рестарта на културния живот

Банов: Тези тежки времена ще отминат, трябва да сме готови за рестарта на културния живот - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на културата участва във видеоконферентна среща между министрите на културата на страните от ЮНЕСКО

Министърът на културата Боил Банов участва във видеоконферентна среща между министрите на културата на страните от ЮНЕСКО. Срещата започна в 14 часа българско време днес и продължи повече от шест часа, през които представителите на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) и на държавите членки представят своята визия за развитие на секторите по време и след кризата, причинена от COVID-19. Във форума се включиха повече от 100 министри на културата от целия свят, съобщават от културното ведомство.

„Културата е един от приоритетите на националната ни политика, свързана с преодоляване на кризата“, каза министър Боил Банов пред участниците в срещата. „Всички вярваме, че тези тежки и неочаквани времена ще отминат. Затова трябва да сме готови за рестарта на културния живот и ние вече обмисляме необходимите мерки и стъпки за това“, допълни той. Според него следва да се мисли за финансовото и ресурсно осигуряване на културните програми на Организацията.

Министърът на културата запозна колегите си с част от мерките, които правителството на България вече предприе в подкрепа и съхранение на културния сектор, сред които: осигуряването на финансиране на държавните институти и на работещите в тях за времето на извънредно положение и до шест месеца след него, осигуряването на три минимални работни заплати и социалните осигуровки за най-застрашените свободни артисти, възможността за безлихвено кредитиране и по различни социални програми, захранването на Националния фонд „Култура“ с извънредни средства, с цел осигуряване и финансиране на повече проекти при облекчени условия за кандидатстване.

Българският министър благодари на Секретариата на ЮНЕСКО за възможността страните да споделят своя опит и добри практики за преодоляване на последиците, които здравната криза оказа върху културния сектор в световен мащаб. Той изрази надежда, че този форум няма да остане единична инициатива, защото съхраняването на културния сектор е съхраняване на общото бъдеще.

Обсъждането на мерки и прогнозирането на резултатите ще помогне на международната организация да формулира препоръките си за смекчаване на въздействието на здравната криза върху културния сектор в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Има нужда от добре обмислени и координирани инициативи на национално, регионално и международно ниво, отбелязаха организаторите и участниците в онлайн форума. Той беше открит от г-жа Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО. Тя припомни, че културата е една от най-уязвимите и засегнати от кризата области - ограничен е достъпът до 80 % от обектите на световното културно наследство, затворени са концертните зали, оперните сцени, театрите, музеите и галериите, библиотеките и други културни институти. Според посланията, отправени от различните страни, ЮНЕСКО трябва да направи не само оценка на въздействието на кризата, но и да изработи препоръки за всички участници в процеса на запазване и съхранение на културния живот.

Ефикасното решение за планетарната криза също трябва да е планетарно. Ето защо е необходима международна подкрепа за съживяването на културата, отчетоха министрите на културата по време на своята първа дигитална среща в рамките на ЮНЕСКО.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп