Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Без „Единна народна партия” под номер 21 в бюлетината за вота през октомври

Политика

Без „Единна народна партия” под номер 21 в бюлетината за вота през октомври

Без Единна народна партия под номер 21 в бюлетината за вота през октомври - Tribune.bg
Снимка:

В бюлетината, с която ще гласуваме на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври, няма да фигурира номер 21. Причината – Единна народна партия не е регистрирала листи със свои кандидати в нито един изборен район. Това обявиха от Централната избирателна комисия на брифинг в четвъртък.

ЕНП беше мандатоносителят на „Ние идваме” на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които се отказаха от участие във вота на 28 август. ЕНП обаче не са подали заявлението за заличаването си от парламентарните избори в указаните в Изборния кодекс срокове. Съответно Централната избирателна комисия е длъжна да ги впише като участник в изборите и да им отреди номер на бюлетината при тегленето на жребия.

Бабикян и Хаджигенов няма да участват на изборите, не им се занимавало с една и съща глупост

Друга партия - „Национално движение Единство” - пък не е регистрирала кандидатски листи в 12-и и 21-ви изборен район - Монтана и Сливен. Затова номерът на партията няма да фигурира в бюлетините в тези населени места.

Тези, които искат да гласуват по настоящ адрес и искат да гласуват на 2 октомври трябва да подадат заявление до 17 септември.

Тогава е и срокът за подвижна избирателна кутия, а тези, които не успеят, ако има вече формирана такава, може да се подават и до 26 септември.

Цветозар Томов припомни, че по отношение на подаването на заявленията в чужбина срокът завършва на 6 септември и остават още 5 дни. „До момента са подадени 28 000 заявления”, заяви той.

„Страните, в които традиционно се подават най-много заявления са Турция, Великобритания, Испания, Италия и САЩ. Общият брой засега е 2 пъти по-малък спрямо тези през ноември миналата година. Причина за това е либерализираният процес на откриване на секции”, обясни той.

В 9363 секции в страната ще се гласува с машини, в 1104 от тях ще се гласува с две машини, а с 290 машини ще се гласува извън страната. Засега в 235 ще има втора машина, но може да се увеличи броят на машините в чужбина при нужда.

Очакваше се днес ЦИК да представи и образеца на бюлетината. В крайна сметка стана ясно, че това ще се случи вероятно следващия четвъртък.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЦИК, ЕНП, избори 2022
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати