Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БГ „Магнитски“ съгласуван под зоркото око на цялата власт – начело с Василев и Спецов

Политика

БГ „Магнитски“ съгласуван под зоркото око на цялата власт – начело с Василев и Спецов

БГ Магнитски съгласуван под зоркото око на цялата власт – начело с Василев и Спецов - Tribune.bg
Снимка:

Българският вариант на законът „Магнитски“, който разбуни духовете в държавата последните дни и всички отричат за неговото съществуване, всъщност е приет под зоркото око на цялата власт в държавата. Начело са вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, шефът на НАП Румен Спецов, управителят на БНБ Димитър Радев, председателят на ДАНС Пламен Тончев, изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Даниела Митева и заместникът на Бойко Рашков, Васил Георгиев.

Законът за мерките за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, прикрит с това дълго име, а иначе за кратко БГ „Магнитски“ взириви политическата сцена у нас и скандализира юридическата общност, събирайки еднозначната оценка като „мракобесен“ и „фашистки“, управляващите от „Продължаваме промяната“ първо запазиха гузно мълчание, а после тутакси побързаха да се отрекат от него.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, за когото още от първия ден се твърдеше, че е един от авторите на законопроекта, заяви, че точно такъв текст не съществува. По думите на Василев правосъдното министерство е предоставило някакви си два или три работни варианта за законопроекта, а той е дал „технически бележки как да се случва процесът“, но нищо не било готово.

Министър Даниел Лорер също отрече наличието на този законопроект, като също прехвърли топката към Министерството на правосъдието, което „работи по темата и в някакъв момент ще изготвят предложение, което всички ще обсъдим“.

И от Министерство на правосъдието се разграничиха от изтеклите в публичното пространство текстове на законопроекта. „Paзпpocтpaнeният нa 26.05.2022 г. в мeдиитe тeĸcт нa зaĸoнoпpoeĸт имa нecъoтвeтcтвия и явни пpoтивopeчия c Koнcтитyциятa нa Peпyблиĸa Бългapия, aĸтoвeтe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa зaщитa пpaвaтa нa чoвeĸa, пopaди ĸoeтo нe мoжe дa бъдe пoдĸpeпeн в тoзи мy вид oт Mиниcтepcтвo нa пpaвocъдиeтo и пocтaвeн нa oбcъждaнe“, ce ĸaзвaше в cъoбщeниe дo мeдиитe oт миниcтерството.

Никой обаче не казва точно какво се обсъжда, кой точно го обсъжда, който пише текстовете, кои са експертите, на базата на какви анализи стъпват. „Нямаме готов законопроект, работим по варианти“, казаха и днес от МП. Ако обаче няма готов законопроект, какво тогава ще влезе в НС до края на май - срок, който вече изтече.

Истина все някога излиза наяве и Епицентър. бг се сдоби с Протокола от първото заседаниие на КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ (КСФС), проведено на 18 май 2022 година.

На него именно се обсъжда въпросният законопроект, като се дават инструкции час по-скоро текстът да се отправи към законодателния орган.  

Съветът по финансова стабилност решава: „Работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата следва да приключи в най-кратки срокове в рамките на май 2022 г., с цел неговото спешно и приоритетно внасяне за разглеждане в Народното събрание".

В това няма нищо лошо, но лъсва лъжа ПЪРВА - такъв законопроект с това именно заглавие съществува и управляващите бързат да го придвижат към Народното събрание.

Към този момент друг текст за законопроекта не е известен.

Обърнете внимание - заседанието на КСФС е на 18 май, а топфинасистите дават нареждане до края на май Законопроектът да бъде приоритетно разгледан в НС. Не е възможно, приемайки такова решение, те да не са знаели в основни линии текстовете на Законопроекта.

От 18 май до края на май има само 6 работни парламентарни дни.  

Това навежда на мисълта, че текстът с който Епицентър.бг се сдоби, и чието съществуване от ПП отричат,  е именно окончателният, готов за внасяне в парламента, вероятно с някакви дребни корекции, но съществена промяна е невъзможна.

Защото самата философия на този законопроект е репресивна, тип "бухалка", и не може да бъде преработена. Почти всичките му текстове се сблъскват челно както с българската Конституция, така и с европейската Конвенция за правата на човека и основните свободи, така и с европейските договори, по които България е страна.

От протокола личи, че на заседанието на Консултативния съвет по финансова стабилност на 18 май 2022 година присъстват ВИП-персоните, отговорни за финансовото управление и финасовата стабилност на държавата:

- Асен Василев, заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите,

- Димитър Радев, управител на БНБ

- Бойко Атанасов, председател на КФН

- Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП

- Пламен Тончев - председател на ДАНС

- Даниела Митева – изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

- Васил Георгиев – заместник-министър на външните работи

Както и екипи от МФ, БНБ, КФН, МВнР, НАП, ДАНС и Агенцията по вписвания - общо 14 души.

Така лъсва лъжа ВТОРА - с този законопроект са запознати всички финансови институции в държавата.

Заседанието на КСФС се ръководи от финансовия министър Асен Василев.

Той именно докладва първа точка, по която е обсъдена "необходимостта от спешното приключване на работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, която се ръководи от Министерство на правосъдието".

И ето лъжа ТРЕТА - работата по законопроекта се ръководи Министерство на правосъдието, което след изтичане на законопроекта в медиите, побърза да се отрече от творението си.

В протокола никъде не пише и, че проектът на "Закона за защита на държавата" трябва да мине на обществено обсъждане, което е задължително.

Но пък се потвърждава признанието на Асен Василев от 27 май, че "има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции, които участват в съставянето на законопроекта, а пък той лично е дал "технически бележки как да се случва процесът".

Въпросът е, ако няма законопроект, върху какво Асен Василев е дал "технически бележки как да се случва процесът". Какви бележки е дал? И кой процес как точно трябва да "се случва"?  

И за да се убедите как властта се опитва да манипулира, ето текста на Констативния протокол на КСФС:

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ ПРОТОКОЛ №1  

от 18.05.2022 г.

На 18.05.2022 г., от 15.00 ч. в зала Колегиум на Министерството на финансите се проведе първото за 2022 г. заседание на Консултативния съвет по финансова стабилност (КСФС).

На заседанието присъстваха членовете на КСФС:

г-н Асен Василев, заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите,

г-н Димитър Радев, управител на БНБ и

г-н Бойко Атанасов, председател на КФН.

На заседанието присъстваха още:

от МФ: г-н Ивайло Яйджиев - заместник-министър на финансите; г-жа Снежанка Колева - директор на дирекция „Регулация на финансовите пазари”; г-жа Диана Драгнева – директор на дирекция „Правна“ и г-н Калоян Симеонов - държавен експерт в дирекция „Регулация на финансовите пазари”;

от БНБ: г-н Ивайло Николов – съветник на управителя на БНБ;

от КФН: г-н Милен Милев – началник на отдел в дирекция „Правна“ на Комисията за финансов надзор;

от МВнР: г-н Васил Георгиев – заместник-министър и г-жа Галина Костова – заместник европейски кореспондент, дирекция „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“;

от НАП: г-н Румен Спецов – изпълнителен директор ;

от ДАНС: г-н Пламен Тончев - председател и г-жа Таня Каракаш - директор на дирекция;

от Агенцията по вписванията: г-жа Даниела Митева – изпълнителен директор. 

Председателят на КСФС откри заседанието като представи дневния ред, както следва:

1 . Обсъждане на механизъм за ефективно прилагане на международните ограничителни мерки и определяне на компетентни органи за контрол по прилагането на международни финансови ограничителни мерки.

Докладва: МФ

2. Актуално състояние на финансовата система и финансовите пазари в България, включително с оглед на ситуацията в Украйна.

Докладват: БНБ и КФН

3. Определяне на национални компетентни органи по проекта на Регламент на ЕС за пазарите на криптоактиви.

Докладва: МФ

4. Разни

По т. 1 от дневния ред, бяха обсъдени както механизма за ефективно прилагане на международните ограничителни мерки и нуждата от определяне на компетентни органи за контрол по прилагането на международни финансови ограничителни мерки, така и необходимостта от спешното приключване на работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, която се ръководи от Министерство на правосъдието.

По тази точка бяха приети следните:

РЕШЕНИЯ:

1. Работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата следва да приключи в най-кратки срокове в рамките на май 2022 г., с цел неговото спешно и приоритетно внасяне за разглеждане в Народното събрание.

2. МВР, ДАНС, БНБ, КФН, НАП и АВ да изпратят в срок до края на месец май 2022 г. до МВнР с копие до МФ предложения за определяне на компетентни органи по прилагането на международни финансови ограничителни мерки.

По т. 2 от дневния ред не бе проведена дискусия и не бяха вземани решения

По т. 3 не бе проведена дискусия по същество, като с оглед и напредването на времето, определено за заседанието, бе взето следното

РЕШЕНИЕ:  

3. МФ да изпрати писмо до БНБ и КФН относно създаването на работна група във връзка с определянето на национални компетентни органи по проекта на Регламент на ЕС за пазарите на криптоактиви.  

По т. 4 не бе проведена дискусия и не бяха вземани решения.

______

АСЕН ВАСИЛЕВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ЕВРОФОНДОВЕТЕ

И МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КСФС

_____

ДИМИТЪР РАДЕВ

УПРАВИТЕЛ НА БНБ

_____

БОЙКО АТАНАСОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КФН

Според проекта на "Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата", властта ще брани финансовата и икономическа система с извънреден орган, който ще прави наказателни списъци без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Министърът на финансите, в случая Асен Василев, ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци. Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от тези дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък.

Освен това в проектозакона се предвижда да има Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

И ако този проект на Закон за защита на държавата не беше изтекъл в медиите, то щеше да бъде в ход решението на КСФС от 18 май - до края на май да влезе спешно и приоритетно за разглеждане в Народното събрание.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети