Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бюджетната комисия подкрепи по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

Политика

Бюджетната комисия подкрепи по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

Бюджетната комисия подкрепи по-ниското ДДС за хотели и ресторанти - Tribune.bg
Снимка:

От асоциацията на заведенията предлагат всички фирми от туризма да се регистрират по ДДС

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси подкрепи на първо четене предложението на управляващите за въвеждане на 9% ставка за Данък добавена стойност /ДДС/ за хотелиерските и ресторантьорските услуги, предаде БГНЕС.

Като мярка срещу негативните икономически последици от разпространението на коронавируса депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха около идеята за по-нисък ДДС за тези услуги, а предложението им предстои да влезе за обсъждане в пленарна зала, въпреки възраженията на финансовия министър Владислав Горанов. В позиция, внесена в парламента, от финансовото министерство предупредиха, че заради диференцирането на ставката за ДДС корпоративният данък у нас може да скочи до 17-18% или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, за да се компенсира загубата в бюджета, която може да достигне 1,8 млрд. лева.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която също е против промените, не подписа законопроекта, а днес не присъства на заседанието.
От асоциацията на заведенията останаха доволни от днешното решение.

„Ние предлагаме вдигането на минималната работна заплата за нашия бранш от 610 на 800 лева. Тази разлика ще покрие доста голяма част от предвидената загуба. Загубите, изчислявани от Министерството на финансите, са на база 2019г. Даже и да сме с 20% ставка, 2020 и 2021 година никога няма да бъдат, както беше 2018 и 2019 година – едни от най-силните икономически години“, заяви председателят на асоциацията Ричард Алибегов. От там предлагат още всички фирми, които работят в сферата на туризма, да се регистрират директно по ДДС, което, според тях, ще доведе до „изсветляване“ на бранша. 

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, с 9-процентнта ДДС ставка ще се ползват и книгите, включително електронните.  Предстои предложенията да бъдат обсъдени на първо четене в парламента още на утрешното заседание.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати