Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Предложенията за по-ниско ДДС влизат за обсъждане в Бюджетната комисия

Политика

Предложенията за по-ниско ДДС влизат за обсъждане в Бюджетната комисия

Предложенията за по-ниско ДДС влизат за обсъждане в Бюджетната комисия - Tribune.bg
Снимка:

От ГЕРБ и Обединени патриоти изразиха готовност да приемат намаляване на ставката за хотелиери и ресторантьори

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси ще обсъди днес предложенията за диференцирана ставка на Данък добавена стойност /ДДС/ за някои стоки и услуги. Законопроектите са общо шест.

ГЕРБ и Обединени патриоти вече изразиха позиции за сваляне на ДДС от 20% на 9% за хотелиерския и ресторантьорския бизнес, като мярка срещу негативните икономически последици от разпространението на коронавируса. Текстовете предвиждат да намалее и ДДС върху книгите и учебниците, включително електронните.

Финансовият министър Владислав Горанов не скри възраженията си по въпроса, а председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова също е твърдо против мярката и не се е подписала под законопроекта.

Депутати от Обединени патриоти са представили три различни предложения, които почти се припокриват, като в едни са включени развлекателните заведения, а в други – не. От ДПС настояват да се намали ДДС за детските стоки за деца до 3-годишна възраст, като според тях тази мярка ще допринесе за преодоляване на негативната демографска статистика. От „Воля“ настояват за сваляне на данъка върху фитнес и другите спортни услуги. БСП също е внесла свой законопроект, в който ще иска намаляване на ДДС ставката за определени храни и лекарствени продукти.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати