Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бивш съдружник на Мачиков пред ТВ Европа: Заплаши ме с пистолет, за да подпиша документи

Политика

Бивш съдружник на Мачиков пред ТВ Европа: Заплаши ме с пистолет, за да подпиша документи

Бивш съдружник на Мачиков пред ТВ Европа: Заплаши ме с пистолет, за да подпиша документи - Tribune.bg
Снимка:

Това твърди Мавродийски във втората част от съвместното разследване на Телевизия „Европа“ и сайтът Breaking.bg.

Главният секретар на Демократи за силна България Емил Мачиков е заплашил с пистолет бившият си съдружник Кристиян Мавродийски. Това твърди самият Мавродийски във втората част от съвместното разследване на телевизия „Европа“ и сайтът Breaking.bg.

Главният секретар на Демократи за силна България Емил Мачиков, известен преди 2013 г. с името Емил Ивов Илиев, е заплашил живота на тогавашния си съдружник Константин Мавродийски с пистолет. Това заяви пред телевизия Европа самият Мавродийски, който е живял дълги години в Германия и е немски гражданин.

Причината за заплахата – по думите на Мавродийски, са били неуредени бизнес отношения между двамата, свързани с дружеството „Здравен инженеринг“ ООД, с което Емил Илиев, известен днес като Мачиков, и Константин Мавродийски са изграждали две сгради, Здравец 1 и Здравец 2 в столичния квартал „Манастирски ливади“.

Според Мавродийски Илев, известен днес като Мачиков, и баща му Иво, извършвали измами във връзка с фактурирането на разходите по строежа.

Константин Мавродийски заяви: „Пример – доставка на бетон, струва около 15 000 лв. Фактурата издадена. Само след месец и половина или два месеца след това се вижда същата фактура, само със сменена дата. Прекопирана, датата изтрита, сложили нова дата и наново.“

Според самият Мавродийски също така в нарушение на дружествения договор между него и Илиев, настоящият главен секретар на ДСБ е сключил предварителни договори за продажба на шест апартамента в сградата. Върху имотите обаче е имало наложена ипотека, която спирала продажбата. За да бъде осъществена тя, ипотеката трябвало да бъде свалена от Константин Мавродийски. Ангажимент това да се случи в рамките на месец поел в предварителните договори и самият Илиев, известен днес като Емил Мачиков. Така се стига до инфарктна среща между двамата на 12 март 2010 г.

Константин Мавродийски допълни:“Когато това гръмна вече, с измамните шест продажби и че той не може да свали ипотеките, баща му и той ме извикаха в един от имотите, да ми покажели нещо, Емил извади пистолета, сложи един патрон и каза: „Или ще подписваш ипотеките или аз ще ги подпиша, а ти ще си на друго място“. Аз запазих самообладание и им казах, че досега са окрали тук сам не знам колко, но каквато и да е сумата, вие ще бъдете осъдени на няколко години, ако ме застреляте ще лежите много повече. И тогава баща му поддаде, не издържа и каза стига, стига дай да се разберем.“

Заради заплахата за убийство Мавродийски подава сигнал до 6 районно полицейско управление в София. Следва разследване и проверка на Софийската районна прокуратура. С постановление от 30 юни 2016 г. прокурор Гергана Лазарова отказва да образува досъдебно производство. В мотивите си тя пише, че не са събрали достатъчно доказателства, тъй като никой друг освен Мавродийски не е потвърдил за заплахите. Лазарова пише още цитирам „дори и да са били реално обективирани, отправените от страна на Илиев закани, видимо от използваните изразни средства и тяхното смислово съдържание, не могат да бъдат квалифицирани като закани за посегателство върху живота на Мавродийски и член на неговото семейство“.

Според Мавродийски Емил Илиев, известен днес като Мачиков, се е опитвал да го сплашва и чрез свой познат. „Той ме заплашваше с един, аз един път го видях само, два метра момче, Нафтата. От мафията, нали, с джип един голям, който казваше Мавродийски плащай тука, да строим, няма да спираш, ако не с него ще си имаш работа“, каза Константин Мавродийски.

Досъдебно производство срещу Емил Илиев, известен днес като Мачиков все пак е образувано през 2012 г. Причината – твърди се, че в качеството си на длъжностно лице той е присвоил служебни пари на „Здравец инженеринг“, което е престъпление по чл. 201 от Наказателния кодекс. Жалбата идва от Георги Сапунков, който наследява Илиев като управител на „Здравец инженеринг“ ООД след изключването на Илиев. Изчезналата сума от касата на дружеството е около 380 000 лв. И това производство обаче е прекратено с мотив, че няма достатъчно събрани доказателства за извършването на престъпление. Според прокуратурата спорът между Константин Мавродийски и Емил Илиев, известен днес като Мачиков, бил граждански. Следват множество жалби от страна на Константин Мавродийски за начина, по който е извършено разследването от страна на наблюдаващия прокурор и разследващия полицай. За да се стигне до 14 юли 2017 г., когато Върховната касационна прокуратура определя че, цитирам „досъдебното производство не е разследвано ритмично и са допуснати периоди на бездействие“.

Единственото, за което Мавродийски успява да осъди Илиев, известен днес като Мачиков, е по гражданско дело. За целта през 2012 г. е издаден изпълнителен лист и частен съдебен изпълнител е потърсил Илиев. Според твърдения на Мавродийски и адвокатът му, Илиев не е могъл да бъде намерен. Описът на имуществото му или по-скоро липсата на такова, е станал причина изпълнението да бъде спряно, поради невъзможност да бъдат покрити разходите по него.

Константин Мавродийски коментира и заканите за съд от страна на Емил Мачиков, известен преди като Илиев, след излъчването на първоначалния репортаж на Телевизия Европа по случая. „Това е един вид самозащита. Той няма друго какво да измисли, но това е толкова „съшито с бели конци“, защото за това има пълна документация, от съдилищата, от процесите водени след това, така че това може за няколко дни или седмици може да се опита да се защити, но навлезе ли някой, който контролира тези неща ще види, че доказите писмени и юридически са на моя страна“, обясни той.

И се обърна към партията на Емил Мачиков Демократи за Силна България: „Те са били измамени, вероятно не са можели да знаят кой е Емил, но сега когато са разбрали, най-малкото е да бъде отстранен веднага от този пост, защото това е скандално за една партия.“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети