Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Скандално: Основен партиен функционер на ДСБ със сменена фамилия, издирван за имотни измами

Политика

Скандално: Основен партиен функционер на ДСБ със сменена фамилия, издирван за имотни измами

След като изпада в неизвестност, се завръща и се захваща с политика

Главният секретар и основен партиен архитект на Демократи за силна България (ДСБ) известен като Емил Ивов Мачиков е със сменена фамилия. Бил е издирван и разследван за крупни строителни измами, твърди съвместно разследване на Телевизия „Европа“ и Breaking.bg.

Историята стартира през 2006 година. Тогава Емил Мачиков, известен по това време като Емил Ивов Илиев, се запознава с живелия дълги години в Германия Константин Мавродийски. Под предлог, че ще му погне в строителен бизнес, Емил Илиев сключва договор с компанията на Мавродийски и заедно създават дружеството „Здравец инженеринг“ ООД. Управител е Илиев, както и собственик на капитала от 5 хил. лв. Започват два обекта в столичния квартал „Манастирски ливади“ – Здравец 1 и Здравец 2. Технически директор е бащата на Емил – Иво Илиев. Започват проблемите за Мавродийски. „Той беше инвестирал голяма сума в проектите за жилищно строителство. Разказа ни, че партньорите му са го измамили. Измамата се състои в това, че той е дал пари, които се харчат за други неща“, разказва Борислав Вълчев, адвокат на пострадалия пред Телевизия "Европа".

През 2008 година Мавродийски, в качеството си на управител на фирмата си и съдружник, отправя последно предупреждение към Илиев. Причината – грубо нарушение на договореността за строеж на обектите, отклоняване на средства от фирмения капитал за други дейности. Според Мавродийски 420 хил. лв. фирмен капитал е използван от Илиев и баща му за основен ремонт на жилището им на улица „Гурко“ 25. Саниране на фасадата на 5-етажната сграда и ремонт на вила в село, което се намира в област Кюстендил, сочи още разследването на телевизията и сайта. Пред Телевизия "Европа" съсед разказва, че преди години там е живеел човек, който се е казвал Иво Илиев и е изчезнал. С фирмен капитал бил закупен и луксозен джип на лизинг, който бил над 200 хил. лв.

Въпреки предупреждението, Илиев не променя поведението си. През август 2010 година той е изключен от дружеството, на което преди това е бил управител. „2011-2012 година повече не сме чували за Емил Илиев, въпреки че „Здравец инженеринг“ ООД беше завел дело срещу него за част от отклонените суми. Гражданско дело. Той беше осъден. Взехме изпълнителен лист. Търсихме го. Не беше намерен. Нямаше нищо на негово име“, разказа адвокатът на потърпевшия в разледването на Телевизия „Европа“ и Breaking.bg. По време на управлението си той бил сключвал предварителни договори за покупка на апартаменти с трети страни. Една от тези трети страни завежда дела срещу компанията. Делата продължават и днес.

С излизането на Илиев от дружеството от касата изчезват и 370 хил. лв. Заради изчезналите суми е образувано и досъдебно производство от СДВР. То е спряно, тъй като Илиев не може да бъде открит. През 2010 година пък има преписка срещу него и в ГДБОП, сочи разледването на Телевизия „Европа“ и Breaking.bg.

6 юни 2013 година Емил Ивов Илиев става Емил Ивов Мачиков, твърди разследването. После Мачиков се впуска в партийния живот. Вероника Цветкова, бивш счетоводител на компанията също потвърждава самоличността му, когато вижда негова снимка, показана от репортера на телевизията.

През февруари 2014 година е назначен от Радан Кънев за главен секретар на партията ДСБ. Според разкази на съпартийци, Мачиков дори живял известно време в централата на партията. Мачиков бил приближен до председателя на партията Атанас Атанасов и на Радан Кънев. Преди дни Кънев отхвърли възможността в редиците на партията да има извършители на престъпления.

Емил Мачиков е и сред основните упълномощени лица на ДСБ в Централната избирателна комисия, където се представя със смененото си фамилно име. Според функционери и симпатизанти на партията, именно Мачиков е основният организатор на последните няколко предизборни кампании, включително и е поел тази функция в настоящата кампания на „Демократична България“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети