Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бившият началник на кабинета на Радев: ПП се провалиха скоропостижно, ДБ вкараха войната в домовете ни

Политика

Бившият началник на кабинета на Радев: ПП се провалиха скоропостижно, ДБ вкараха войната в домовете ни

Бившият началник на кабинета на Радев: ПП се провалиха скоропостижно, ДБ вкараха войната в домовете ни - Tribune.bg
Снимка:

Президентската република е изход от сегашната криза

„Българският модел е устойчивият безпорядък. Никое усилие не успява да ни изведе от него. Българите сме мнителни към всяка власт и всяка личност, саботираме всяка форма на организация, всички универсално признати системи.”Това заяви бившият началник на кабинета на президента Радев Иво Христов пред „Филтър”.

Той заяви, че не вижда надеждна коалиция, която да поеме управлението на страната.

„Демократична България“ е ключът, който отвори вратата и покани войната да влезе в дома ни. Това е партия, която вее чуждо знаме, защитава чужди интереси и вече изпълни зловредната си мисия в парламента. Грубо казано, в момента за властта се конкурират националната олигархия (ГЕРБ-ДПС) и посолските партии (ПП-ДБ). И двата полюса (ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ) възприемат БСП като допълваща бройка в алтернативните си планове за формиране на управленско мнозинство. „Възраждане“ е достигнала своя стъклен таван и едва ли ще го пробие”, допълни той.

Иво Христов е категоричен, че сривът в левицата е глобален.

„Лявото обединение е необходимост, но не като механичен сбор от сегашните раздробени формации. БСП се опитва, но не успява да организира този процес поради загубеното доверие и идейния хаос в партията. Ръководството на БСП вижда в президента възможен конкурент и се опитва да го унищожи, с което реално води война срещу бъдещето на левицата и това отблъсква нашите симпатизанти. Нужни са ново вдъхновение, нови лидери и нови идеи”, обобщи бившият началник кабинет на Румен Радев.

Според него президентската република е изход от сегашната криза.

„Абсурдно е да се върнем към конституционната монархия, нали? Още по-абсурдно е да вярваме, че парламентарната република може да бъде оздравена. Как? С въвеждане на мажоритарна избирателна система? В български условия това означава управляващата партия и местният бизнес да си назначават депутати с корпоративен, купен и административно организиран вот. Видяхме го преди години. В мажоритарните райони не влязоха личности, а анонимки от ГЕРБ. Да дадем изборен бонус на партията победител? Това дори ще задълбочи кризата с легитимността, защото при тази политическа апатия партия с 634 000 гласа, като ГЕРБ на последните избори, ще получи ключовете за МС, бюджета и бъдещето на страната. Изходът е в президентската република”, допълни той.

В отговор на въпрос дали позицията му е съгласувана с Румен Радев, Иво Христов заяви:

„Ни най-малко. Позицията е лично моя, защитавал съм я още преди 15 години в статията „Имало едно време една република…“, публикувана в сп. ТЕМА през август 2007г., и откриваема на блога ми” .

Той бе категоричен, че „Продължаваме промяната” са се провалили скоропостижно и за завещали повече проблеми, отколкото са наследили.

„Служебното правителство успя отчасти да поправи поразиите им в енергетиката, като подсигури слотове за разтоварване и закупи втечнен газ чрез открита тръжна процедура. През септември обузда и ръста в цените на горивата. Сега ценовата конюнктура се подобри, но войната прави бъдещето непредвидимо. Борба с корупцията не видяхме. Четворната коалиция се прочу със свои „калинки“, семейни назначения, мераци да назначат свой човек в КПКОНПИ. По-скоро наблюдавахме опит за приватизация на наследената корупция” заяви Иво Христов.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати