Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „БЛИЦ“: Правосъдният министър заплашва съдия, докато дава отчет пред „БОЕЦ“

Политика

„БЛИЦ“: Правосъдният министър заплашва съдия, докато дава отчет пред „БОЕЦ“

БЛИЦ: Правосъдният министър заплашва съдия, докато дава отчет пред БОЕЦ - Tribune.bg

Коментар на „Блиц.бг“

След шест месеца в Министерство на правосъдието, Надежда Йорданова явно още не може да разбере какви са задълженията ѝ като министър. Вместо да търси как да осигури диалог и единодействие между отделните власти, Йорданова продължава да се изживява като лобист на подсъдими и обвиняеми олигарси, като не пропуска да атакува магистратите. И, ако до вчера обект на атаките ѝ бяха основно представители на държавното обвинение и персонално главният прокурор, то самозабравилата се министърка на правосъдието вече е започнала да си позволява да напада и съдии.

Във вторник, някогашният началник на кабинета на друга „издънка“ в правосъдното министерство – провалилия се като министър Христо Иванов, отворила вратите на заседателната зала във ведомството си за… Гошо от „БОЕЦ“. Цял час Надежда Йорданова се обяснява на наместника на Цветан Василев. Фактът, че пионката на банкера-беглец – Георги Георгиев е желан гост в правосъдното министерство, сам по себе си показва тежките зависимости на представителите на изпълнителната власт от олигархичното задкулисие.

Абсурдното в случая е, че като министър на правосъдието, Надежда Йорданова си позволява да коментира висящото наказателно дело за фалита на пирамидата КТБ, с основен подсъдим Цветан Василев.

Само заради това във всяка правова държава, спазваща принципа за „върховенство на правото“, още днес Йорданова трябваше да е депозирала оставката си. Да приемеш в кабинета си в правосъдното ведомство тонколоната на един подсъдим за фалита на най-голямата финансова пирамида у нас не е просто проява на лош вкус или политическа немощ, това е демонстрация на арогантност и самозабравяне.

В диалога с „уличния боец“  Гошо от Видин, Йорданова допуска нещо немислимо за демократично общество. Правосъдният  министър намеква, че готви искане за дисциплинарно производство срещу български съдия, който си е позволил да критикува лобистката поправка, която Четворната коалиция прокара през парламента, а именно – ликвидиране на органите на спецправосъдието в услуга на подсъдими и обвиняеми спонсори на властта.

Надежда Йорданова обяснява на Георги Георгиев, че в МП проучват възможността да искат наказание срещу съдията от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова, която преди три месеца при дебатите в парламента предупреди, че, ако държавата изхвърли спецмагистратите на улицата, то организираната престъпност няма да се поколебае да ги приюти.

Така съдия Ангелова постави най-точната диагноза на „заболяването“ на съдебната власт у нас – намесата на политиците, които вече си позволяват и да заплашват магистратите. Всъщност, думите на съдия Вилислава Ангелова, която просто опита да защити честта на институцията и колегите си от репресиите на властта, реално се оказаха и обяснението на истинската причина за закриването на специализираните органи – услуга към олигарсите, които издигнаха на власт на Четворната коалиция.

А дали правосъдната министърка е наясно, че нито тя, нито поръчковите протестъри, нито който и да е било друг представител на властта имат правото да преследват магистрати за изразяване на мнение и че това граничи с фашизъм!? Не, Надежда Йорданова няма как да обещае на слугата на Цветан Василев, че ще се саморазправи с неудобни магистрати, които се противопоставят на намеренията за личностното и професионалното им смачкване. И да – действията на Йорданова представляват пряко нарушаване на върховенството на правото и могат да се разглеждат като неправомерен натиск над независимостта на съда.

Защо обаче зам.-правосъдният министър и бивш съдия, колега на Ангелова – Емил Дечев, който сега е част от екипа на Йорданова, мълчи за коментарите й по време на злополучната среща с Гошо от „БОЕЦ“. Как ще гледа утре Дечев колегите си от съда, когато вече няма да е заместник-министър, след като е част от екипа на министър, който поема „обещания“ за саморазправа с магистрат? Къде е Христо Иванов, заел дълго време позата на „знаме на съдебната реформа“ и постигането на правова държава.

Нали именно като такъв, Христо Иванов бранеше независимостта на съдиите! Къде са бившият председател на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев и настоящият Татяна Жилова? Нима те не са най-големите защитници на независимостта на съдиите и бранители на тяхната чест от външни и вътрешни за системата атаки? Няма ги, няма и да ги видим  - защото тяхната работа е, също като тази на Йорданова, да се активират, когато кукловодите им наредят. 

И след като вече явно доказа, че е само изпълнител на чужд сценарий, правосъдната министърка Надежда Йорданова трябва да бъде внимателна в срещите си и не толкова смела в обещанията, които поема. За да не се окаже един ден на подсъдимата скамейка пред лицето на съдия Вилислава Ангелова, от която тогава ще зависи кой какви наказания да получи и за какво. Защото едно е ясно – Йорданова сама дава неопровержими доказателства за зависимостите си, а настоящите й поръчители едва ли ще успеят да я спасят от ударите на закона.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети